• Zwanenburg lastig. Sporting Martinus behoudt koppositie.

  21 nov 2021 Beheerder
 • Sporting Martinus is hot. Ons ploegje van Stadion Overburg is koploper in 3C. Laat topploegen en titelkandidaten als Swift, VSV en ZSGO/WMS de hielen zien. De doelstelling -promotie- is helder en de ploeg, onder leiding van de immer bevlogen hoofdtrainer Tom Verhoek, laat wekelijks op het veld zien dat het gretig is. Een team wat goed voetbalt en kan schakelen als het even wat minder gaat. Dan moet je uit een ander vaatje tappen -strijden en knokken- en ook dat werpt zijn vruchten af.
  Niet alleen in de competitie gaat het voor de wind, ook in de beker laat de rood gele trein goed resultaat zien. Vorige week werd op verplaatsing Laren’99 verslagen met een klinkende drie voor nul tegen. Sporting Martinus overwintert en schaart zich bij de laatste 32, waarmee de weg richting Europees Voetbal vervolg krijgt. De Oude Garde SMFC droomt nog steeds van een Martiniaanse trip naar Milaan, München of Turijn…

  Een ploeg in vorm, een koploper en cupfighter, zou moeten spelen in een waardige ambiance. Een volle zittribune, drie rijen dik op de staantribune en een kantine die na afloop uitpuilt met lachende hoofden. Niks is minder waar als we onze blikken over het desolate stadion Overburg laten gaan een kwartiertje voor aftrap van Sporting Martinus – Zwanenburg FC. De streekderby zal plaats vinden achter gesloten deuren. De corona doet wederom roet in het eten strooien en supporters zijn niet welkom. Rondom het stadion is het dan ook rustig en langs het veld zien we een enkele vrijwilliger en bestuurder van beide clubs. De troosteloze ambiance krijgt bijval van een bouwval. Het Pretpaleis, zoals de kantine in de Martiniaanse volksmond ook wel wordt genoemd, staat op zijn laatste benen. Driekwart is inmiddels gesloopt en een ruïne is wat rest. Tussen het puin zien we delen van de bar en een stuk bank uit Tante Cor’s Corner. Trees’ Snoephoek is al bijna verdwenen en ook de Frans Ariëns Alléé is weg. Het geluid van ijzeren noppen op een koude betonnen vloer zal daar nooit meer klinken. Er rest ons straks enkel de herinnering van wat wij allemaal mee hebben gemaakt in het Pretpaleis óf -na een bont partijtje- erachter. Verhalen die de komende jaren gedeeld gaan worden in ons nieuwe onderkomen. Het zal even wennen zijn, maar ook daar gaan we straks samen nieuwe herinneringen maken. Of erachter natuurlijk.

  De wedstrijd van vandaag mag op papier geen probleem zijn. Zwanenburg staat met 6 gespeeld en 5 puntjes op plek 9. Twee weken geleden boekte het haar eerste zege en deed dat overtuigend: het zwakke Aalsmeer FC werd met 6-1 verslagen. Trainer Tom Verhoek dacht er op voorhand het zijne van en waakt -terecht- voor onderschatting. Zijn analyse in ons lokale stamcafé voorafgaand aan de wedstrijd was dan ook heerlijk helder: ‘’Zwanenburg is een pittige tegenstander. De laatste keer verloren we volgens mij met 5-2. Ik verwacht dat Zwanenburg gaat inzakken en loeren op de counter. Dat ligt ons meestal niet zo goed.’’

  De volgende elf mochten vandaag de wei in:

  Danny de Bruijn
  Siem Klok
  Christoph Kleiren
  Max Boonstoppel
  Bryce Day
  Björn van Breenen
  Jay Day
  Nils Spooren
  Ralph Groenteman
  Luka Misumi
  Anthony Dean
  Wissels:
  Dean Palmer
  Broos Krijger
  Jasper Wessing
  Yvo Bary
  Raghav Maheshwaran
  Kai Kamphorst

  Tom kreeg gelijk. Zwanenbrug was niet te onderschatten en bleek vandaag vooral samen te vatten in 1 woord: lastig. Zwanenburg was lastig voor ons op vele vlakken. Fysiek sterk, strijdbaar en inderdaad loerend op de counter met lastige ballen naar voren. Met deze tegenstander was het even aftasten voor de gastheren. Zwanenburg ontvlamde vanaf de aftrap direct en zocht de goal van Danny op, zonder resultaat. De toon dat we vanaf minuut 1 scherp moeten zijn was echter wel gezet.
  Sporting Martinus is niet van de wijs en pakt het spelletje op zoals we wekelijks zien; geduldig combinerend op zoek naar de creatieve aanvallers. Het resulteert in wat kansjes voor Bjorn, Nils en Siem, die vanaf eigen helft bijna de Zwanenburger-doelman weet te verrassen. De beste kans is echter van de bezoekers, die op het kwartier spelen na een goede steekpass door de Martiniaanse defensie, een schot vlak naast de goal van Danny zien gaan.
  Sporting Martinus pakt de draad weer op en krijgt in minuut 21 hulp van de tegenstander bij de eerste treffer van de middag. Een goede Martiniaanse aanval eindigt bij Anthony die scherp voorzet. Zijn inzet wordt door een verdediger van Zwanenburg echter ongelukkig in eigen doel gewerkt: 1-0 Sporting Martinus. Doordrukken is vervolgens het devies, om deze lastige tegenstander zo snel mogelijk op de knieën te krijgen. Dat lukt voor rust redelijk. Ralph Groenteman ziet eerst nog een lobje over het doel gaan, als hij even later wel het net doet bollen; een prima aanval, assist Luka en keurige afronding Ralph: 2-0 en tevens pauzestand.

  Na de thee met pindakoekje uit de trommel van Kemp komt Sporting Martinus snel op 3-0, maar helaas gaat daar de vlag omhoog wegens vermeend buitenspel. Met 3-0 was het over en sluiten geweest, maar nu bleef Zwanenburg lastig doen. Sporting Martinus gaf weinig weg (Danny hield de maagdelijk witte broek keurig schoon), maar had moeite met het dravende en nimmer verzakende Zwanenburg, wat optimistisch en met de lange bal de aanval zocht. Niet gevonden en dus ruimte voor rood en geel. Kansen om de pot op slot te gooien zijn er legio. Zo schiet Ralph over voor een leeg (!) doel, raakt Luka de paal en wordt de rebound van Anthony opnieuw afgekeurd wegens buitenspel. Pas in de blessuretijd, met invallers Ragvah, Jasper en Kai binnen de lijnen, is daar de verdiende derde treffer, als Luka een prima optreden beloond met een mooie goal: 3-0 en einde wedstrijd.

  Sporting Martinus behoudt zodoende de koppositie vast en kan vol vertrouwen afreizen naar Amsterdam volgende week. Dan gaat het op bezoek bij Swift, een heuse kraker dus in onze klasse met als inzet de koppositie. Supporters binnen de stadionpoorten zijn niet welkom, doch bij Swift kijk je vanaf de straatkant van áchter de hekken prima op veld 1. Zo kunt u het team dus gewoon supporten! Neemt u zelf een bammetje en flesje fris mee?


  Bij schrijvende afwezigheid van Oscar S. te A, namens interim-reporter LidL. te U. Het was weer een ouderwets genoegen.


  Voor de statistici onder u:
  Bronvermelding foto's: Alex van Elven en Oscar Spooren. Tekst: Alex van Elven