• Overtuigende winst voor koploper Sporting Martinus in Derby tegen Roda ‘23

  5 feb 2024
 • Het was zondag Derbydag. De wedstrijd waar heel Amstelveen al maanden naar uitkeek. Stadion Overburg was met een kleine duizend toeschouwers gezellig gevuld voor deze koude februaridag waarop Sporting Martinus haar bevriende rivalen uit Bovenkerk ontving. Vele vrijwilligers hebben in aanloop naar, tijdens én na afloop van de Derby der Derby’s hub handen flink uit de mouwen gestoken om er weer een ouderwets Amstelveens voetbalfeest van te maken. En die was meer dag geslaagd!

  Stand van zaken voorafgaand aan de wedstrijd was dat Sporting Martinus trotse koploper was in Zondag 2B waar Roda ’23 de zesde positie bekleedde maar juist in de stand om de tweede periodetitel bovenaan staat na een goede reeks van vijf overwinningen op rij. Gezien de stand op de ranglijst is die tweede periodetitel en daarmee een plek in de nacompetitie een “must” wil Roda ’23 mee blijven doen in de strijd voor promotie.

  Sporting Martinus start afwachtend
  Na de traditioneel overweldigende opkomst van beide teams was het Roda ’23 dat het initiatief nam en met veelvuldig balbezit probeerde de eerste aanvallen op te zetten. Sporting Martinus, dat aanvallend wat mankracht mistte, moest een minuut of twintig toestaan dat Roda ’23 de betere ploeg was. Het veldoverwicht van Roda ’23 leverde weliswaar enkele aanvallen over de vleugels op, tot echte kansen kwamen de Bovenkerkers nog niet.

  Voorsprong bij rust
  Sporting Martinus begon zijn draai te vinden en de eerste succesvolle combinaties gleden nu wel over het veld en uit een van de toegekende corners kwamen de gastheren op voorsprong. In minuut 23 belandde de afvallende bal voor de voeten van Broos Krijger die met zijn linker, via de rug van een tegenstander, doelman Lars van Oerle voor de eerste keer kansloos liet: 1-0. Niet veel later kwam Roda ’23 alweer op gelijke hoogte; een aanval over de linkerflank werd in het Martiniaans verdedigingsblok te laat aangepakt waardoor de gevaarlijke lage voorzet in de doelmond door de inkomende Samir El Moussaoui langs keeper Sharique Hovenkamp binnengetikt kom worden.
  Een kleine domper op de roodgele feestvreugde die overigens niet lang duurde. Sporting Martinus werd sterker hetgeen resulteerde in een 2-1 voorsprong halverwege. In de 33e minuut was het een corner vanaf de rechterflank die door Bjorn van Breenen met veel gevoel bij de eerste paal afgeleverd werd waar Jay Day zijn kopduel won en van dichtbij de voorsprong en ruststand binnenkopte.

  Kort in de tweede helft beslist Broos Krijger de wedstrijd
  Na rust één aanvallende wissel aan de kant van Roda ’23; Quint Piris kwam in het veld voor doelpuntenmaker El Moussaoui. Bij de thuisploeg geen wijzigingen, wél veel daadkracht. Binnen achttien minuten liep de roodgele equipe van trainer-coach Michael Crombeen uit naar een 5-1 voorsprong waarbij de ene aanval nog mooier was dan het andere doelpunt. Krijger rondde in de 47e en 61e twee fraaie aanvallen af, zette met zijn tweede en derde doelpunt de 3-1 en 4-1 op het bord waarmee de wedstrijd beslist was. Roda ’23 was duidelijk van slag en wist even niet meer waar zij het zoeken moesten. Toen Day twee minuten later ook zijn tweede doelpunt van de middag en de 5-1 op het bord prikte leek alle rook opgetrokken en Sporting Martinus freewheelend de overwinning binnen te halen.

  Eindstand 5-2, stand op de ranglijst voor beide teams onveranderd
  Aan de kant van Sporting Martinus werden nog vijf wisselspelers ingebracht. Hovenkamp moest zich licht geblesseerd laten vervangen door Dean Palmer en ook Nathan Dahele, Joost van Unen, Martijn Guitink en Tom Schoonderwoert mochten hun opwachting maken. En zo was er dus ook het derby-debuut voor onze eigen kweektalenten Max Musch en Nathan Dahele. Sporting Martinus kwam niet meer in de problemen hoewel invaller-doelman Palmer nog een fraaie redding verrichtte en een eretreffer van Roda ’23 moest incasseren waarmee de 5-2 eindstand een feit was.

  Met deze uitslag blijft Sporting Martinus (gedeeld) lijstaanvoerder en handhaaft Roda ’23 zich op de zesde plek én bovenaan in de stand om de tweede periode waarin de voorsprong wel geslonken is. Sporting Martinus’ concurrenten Antibarbari en SDO op plekken vier en vijf verloren beide waardoor er inmidddels een gaatje ontstaat tussen de top-drie en de ploegen daaronder. Kijkt u vooral zelf even via onderstaande linkjes.

  Inhaalwedstrijd Antibarbari
  Aanstaande zondag 11 februari speelt het Martiniaans vlaggenschip de inhaalwedstrijd van vorige week tegen Antibarbari die toen wegens sneeuw en vorst niet gespeeld kon worden. Deze Rotterdamse studentenploeg, de laatste ploeg uit de eerste competitiehelft, kennen wij niet als directe tegenstander maar staat te boek als een leuke club die goed en verzorgd voetbal speelt. Met een vierde plek op de ranglijst wederom een interessante tegenstander dus en belangrijke wedstrijd in de strijd om de koppositie. Inmiddels ook die van de tweede periode overigens… Er wordt als altijd om 14:00 afgetrapt in Stadion Overburg waar wij u graag weer grote getalen langs de lijn verwelkomen.

  Opstelling Sporting Martinus:
  Sharique Hovenkamp (67. Dean Palmer), Siem Klok, Michael Mol, Christoph Kleiren, Nils Spooren (75. Nathan Dahele, Jay Day (65. Joost van Unen), Bjorn van Breenen (65. Martijn Guitink), Chivu Gathier, (75. Tom Schoonderwoert) Sam Honsdrecht, Broos Krijger, Max Musch

  Kijkt u voor meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op
  • https://www.facebook.com/groups/395152963878170
  • https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/stoicijns-sporting-martinus-geeft-roda-23-fikse-tik-op-de-neus/
  • https://www.amstelveenz.nl/nieuws/amstelveense-voetbalklassieker-prooi-voor-sporting-martinus.html
  • https://fotoleest.nl/fotos-roda-23-seizoen-2023-2024/sporting-martinus-zon1-roda23-zon1-met-5-2-als-einduitslag-2024-02-04/
   Download alle foto's van de Derby : https://we.tl/t-p5VS8R5z72 (t/m 11 februari)
  • https://1amstelveen.nl/8amstelveen/ - het wekelijkse voetbalpraatprogramma “De 8 van Amstelveen”, iedere dinsdag op https://1Amstelveen.nl

  Foto's (van Alex van Elven) met onder andere:
  - opkomst der gladiatoren, met aardig wat vuurwerk
  - doelpunt 1-0 Broos Krijger
  - doelpunt 5-1 Broos Krijger
  - feestvreugde na afloop (video)
  en nog veel, veel meer