• Sporting Martinus wint na spektakelstuk van De Dijk en plaatst zich voor finale nacompetitie

  10 jun 2024
 • Na de overwinning vorige week op eersteklasser Fortuna Wormerveer ontving Sporting Martinus in de halve finale op weg naar promotie andermaal een eersteklasser. Het als negende geëindigde en daarmee voor lijfsbehoud strijdende ASV De Dijk uit Amsterdam vond een gretig en over de gehele wedstrijd genomen beter Sporting Martinus tegenover zich. In een volgepakt Stadion Overburg ontvouwde zich een waar speltakelstuk waarin de gastheren voor rust domineerden en een 2-0 voorsprong namen maar De Dijk na rust lieten ontglippen en tot 2-2 terugkomen. Uiteindelijk waren andermaal een verlenging en strafschoppenserie nodig die wederom door Sporting Martinus gewonnen werd.

  Voor rust heerst Sporting Martinus
  Het roodgele keurkorps van trainer-coach Michael Crombeen startte in dezelfde formatie als vorige week en nam direct het initiatief. Met liefst vier gevaarlijke momenten voor De Dijk-goalie Xander Kramer in het eerste kwartier liet de ploeg duidelijk zien met welke intenties gestreden werd. In de 16e minuut volgde de verdiende openingstreffer; een hoekschop van de rechterkant door Bjorn van Breenen werd door Siem Klok ingekopt en met enig geluk door De Dijk-verdediger Joris Kuipers in eigen doel gewerkt: 1-0. Halverwege het eerste bedrijf leek Sporting Martinus op rozen te zitten toen ook de 2-0 viel. Wederom een hoekschop, nu van de andere kant door Sam Honsdrecht hard ingedraaid, werd door wie anders dan diezelfde Siem Klok ingekopt. Deze keer was er geen verdediger voor nodig en kopte Klok direct en hard raak.

  De Dijk had voor rust weinig in te brengen en mocht van geluk spreken dat halverwege geen 3- of 4-0 tussenstand op het bord prijkte. In de laatste fase voor rust had Sem van Bruggen een levensgrote kans toen hij na een fraaie steekpass van Chivu Gathier alleen op Kuipers afging maar zijn meerdere in hem trof. En na een laatste magistrale rush van Broos Krijger over de linkervleugel wist hij de bal panklaar terug te keggen op Van Bruggen die andermaal ongelukkig in de afronding was en zijn inzet buiten bereik van Kramer op de paal zag landen.

  De Dijk vecht zich terug
  Na rust een geheel ander wedstrijdbeeld. De Dijk kwam met een extra aanvaller uit de kleedkamer, was direct tweemaal gevaarlijk waar het voor Sporting Martinus een kwestie was van alle zeilen bijzetten om het eerste kwartier zonder kleerscheuren door te komen. Dat lukte net maar in minuut 16 viel dan toch de aansluitingstreffer. De levensgevaarlijke Venitchio Sint drong diep door het verdedigingsblok van Sporting Martinus, legde terug waarna van rand zestienmeter ingeschoten werd. De voor rust zo trefzekere Klok wendde zich af maar kreeg de bal ongelukkig tegen zijn arm hetgeen voor de goed leidende arbiter Nurettin reden was de bal op de stip te leggen. Sint verzilverde deze buitenkans feilloos en bracht de achterstand voor De Dijk terug tot 2-1.

  Een kwartier voor tijd had Sporting Martinus wederom alle gelegenheid de wedstrijd in het slot te gooien maar verzuimde andermaal. Het was de razendsnelle en levensgevaarlijke Krijger die op links zijn tegenstander weer eens z’n hielen liet zien, de bal opzij legde voor de inkomende Van Bruggen die voor open doel de bal nog net van zijn voet getikt zag worden. Crombeen bracht zijn eerste twee verse krachten; Luka Misumi en Jay Day kwamen in de ploeg voor Sam Honsdrecht en Chivu Gathier.

  Weer verlenging en strafschoppen
  Waar Sporting Martinus de minuten aftelde, verzuimde te blijven voetballen en daardoor het spel aan De Dijk liet, viel net als in de vorige ronde de onverdiende gelijkmaker in de dying seconds. Wéér een hoge voorzet viel uit het niets bij de tweede paal voor de voeten van Taha Benzerouai die niet twijfelde en de 2-2 binnenschoof. Een grote teleurstelling en een verlenging van 2x 15 minuten was waar Sporting Martinus zichzelf op trakteerde.

  Bij aanvang daarvan kwam Nathan Dahele in het veld voor Nils Spooren en verving Jefferson Vegas de sterk spelende maar moegestreden Anthony Dean. In het eerste deel van de verlenging creëerde Sporting Martinus andermaal een grote kans, na een puik een-tweetje tussen Guitink en Day zag Day zijn schot net voorlangs verdwijnen. De laatste grote kans op de winnende treffer volgde in de tweede helft van de verlenging. Een fraaie aanval over rechts via Klok en Misumi, een hakje van Krijger op de diepgaande Day die op zijn beurt Krijger wegstuurde eindigde met een schuiver van Krijger die ternauwernood door Kramer gekeerd kon worden waarna de inglijdende Guitink, meestal goed voor een typisch Guitiaans doelpunt, zijn inzet andermaal op de paal zag belanden.

  Geen treffers in de verlenging derhalve en dus moest andermaal een strafschoppenserie de beslissing brengen. Van Breenen scoorde feilloos voor Sporting Martinus, aanvoerder Benjamin Boersma schoot namens De Dijk over waarna Luka Misumi de thuisclub op 2-0 schoot. Toen Doelman Dean Palmer namens Sporting Martinus ook de tweede poging van De Dijk neutraliseerde door nu de inzet van Sint wél te keren zag het er ineens heel rooskleurig uit voor alles dat roodgeel was. Guitink schoot ook feilloos raak (3-0) waarna Alpay Büyükeken De Dijk naar 3-1 schoot. Ralph Jurka mocht aanleggen voor de beslissende 4e treffer maar zag zijn inzet gekeerd waarna Yassir Adluni de spanning nog even terugbracht (3-2). Met nog één strafschop voor beide teams te gaan was het andermaal de beurt aan Jay Day om Sporting Martinus naar de finale te schieten. Day hield zijn hoofd koel en schoot onberispelijk binnen. Eindstand 4-2.

  Finale tegen SVA Assendelft om promotie naar de 1e klasse
  Met deze tweede zege kwalificeerde Sporting Martinus zich voor de finale van de nacompetitie. Tegenstander is SVA uit Assendelft, als tweede geëindigd in de 2e klasse A. Locatie (neutraal terrein), datum (zaterdag 15 of zondag 16 juni) en aanvangstijd zullen in de loop van de week bekend worden. Waar, wanneer en hoe laat het ook wordt, wij verwachten u vanzelfsprekend wederom, dit seizoen voor de allerlaatste keer, met een massale én uitbundige hoeveelheid supporters langs de lijn. We laten u snel weten waar en wanneer dat precies wordt.

  Opstelling Sporting Martinus:
  Dean Palmer, Siem Klok (118. Ralph Jurka), Michael Mol, Christoph Kleiren, Nils Spooren (91. Nathan Dahele), Sam Honsdrecht (75. Luka Misumi), Bjorn van Breenen, Chivu Gathier (75. Jay Day), Anthony Dean (91. Jefferson Vegas), Sem van Bruggen (80. Martijn Guitink), Broos Krijger

  Voor een complete SAMENVATTING van de wedstrijd + verlenging klikt u naar:
  • Samenvatting van de wedstrijd: de samenvatting + verlenging

  Interesse in 118 sfeerfoto's van hoge kwaliteit (dank aan Alex van Elven), download ze hier:
  https://we.tl/t-3igqQqViyf?utm_campaign=TRN_TDL_05&utm_source=sendgrid&utm_medium=email&trk=TRN_TDL_05

  Kijkt u voor nog meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op
  • https://www.facebook.com/groups/395152963878170
  • https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/doek-valt-voor-de-dijk-martinus-naar-finale/
  https://1amstelveen.nl/8amstelveen/ - het wekelijkse voetbalpraatprogramma “De 8 van Amstelveen”, iedere dinsdag op https://1Amstelveen.nl
  • Uitslagen en programma zijn terug te vinden op https://www.hollandsevelden.nl/competities/2023-2024/west-1/zo/nacompetitie/

  Toelichting Foto's:
  Opkomst der spelers
  Kans Chivu Gathier
  1-0 eigen doelpunt
  2-0 Siem Klok

  Toelichting Videofragmenten:
  Doelpunten:
  1-0 eigen doelpunt
  2-0 Siem Klok 

  Penalties:
  1-0 Bjorn van Breenen 
  Dean Palmer stopt penalty 
  3-0 Martin Guitink 
  4e wordt gestopt door de Dijk
  4-2 Jay Day 

  Toegift per dinsdag 11 juni: aardig wat kansen

 • Doelpunten:

 • Penalties: