• Twee weken geleden had ons vlaggenschip een reeks van nog zes finales voor de boeg waarvan drie tegen de overgebleven mede-titelkandidaten. De uitdaging was net zo helder als uitdagend: “zes keer winnen en we zijn kampioen”… Na de 3-2 zege op Sporting ’70 vorige week vandaag de tweede van deze zes finales; op verplaatsing in Amsterdam tegen het sterke ZSGOWMS werd een net zo fraaie als terechte 0-3 overwinning geboekt en de tweede plaats op de ranglijst herovert. Daarbij een mooi moment voor invaller Nils Spooren die ruim een jaar lang revalideerde van een zware knieblessure en vandaag vlak voor tijd zijn rentree mocht beleven met een invalbeurt. En neemt u van uw trouwe scribent gerust aan dat Nils zeker niet als enige blij en trots was met zijn terugkeer in de hoofdmacht…

  Met een trotse schare trouwe fans toog Sporting Martinus 1 deze zondag naar Sportpark Ookmeer. Tegenstander was het altijd technisch vaardige ZSGOWMS waarin al seizoenen lang verbeten duels uitgevochten wordt. Vorig seizoen in de 3e klasse werd uit gelijkgespeeld en thuis verloren, Sporting Martinus werd kampioen, ZSGOWMS promoveerde via de nacompetitie en dit seizoen treffen beide ploegen elkaar wederom, nu in de tweede klasse. En dat ze ook nu weer bovenin mee strijden om het kampioenschap zegt iets over de kwaliteit van beide teams.

  0-0 bij rust
  Sporting Martinus startte overtuigend en had direct het betere van het spel. Waar de thuisploeg veelal de lange pass van achteruit hanteerde probeerde Martinus met hoge druk en het gebruikelijke verzorgde positiespel de tegenstander vast te zetten op eigen helft. Binnen vijf minuten leverde dit al de eerste kans op. Tiago dos Santos, spelend tegen zijn broer (keeper bij ZSGOWMS), reageerde alert op een hoge bal door het midden en kon slechts afgestopt worden door hem naar de grond te trekken. Voor hetzelfde geld beoordeelde de sterk leidende scheidsrechter Seyhan de overtreding als die van een doorgebroken speler maar hij hield geel en rood op zak en gaf een vrije schop op rand zestienmeter. Bjorn van Breenen krulde de bal in de muur waarna uit de daaropvolgende scrimmage nog een halve kans ontstond maar gescoord werd er niet.

  Luttele minuten later was het Siem Klok die een snelle aanval over de rechterflank inluidde waarna de bal via Anthony Dean en Ralph Jurka andermaal voor de voeten van de geheel vrijstaande Van Breenen belandde, zijn schot verdween aan de verkeerde kant van de deklat uit zicht. Halverwege de eerste helft scoorde Sporting Martinus alsnog op fraaie wijze. Over de linkerflank zette Dos Santos een een-tweetje op met Luka Misumi en bediende bij de eerste paal Ralph Jurka dit fraai binnentikte. Naar later bleek werd deze openingsgoal ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd. Aan de andere kant ook een aantal scherpe uitvallen van de thuisploeg die ofwel door de roodgele luchtmacht in de persoon van Bo de Bruijn of Christoph Kleiren geneutraliseerd werden of uiteindelijk door de degelijk keepende Yannick Rosenboom fraai gekeerd. Zo eindigde een geenszins saaie eerste helft in een 0-0 ruststand.

  Drie fraaie doelpunten leveren de winst op
  Na rust twee ongewijzigde teams die beide voor de overwinning gingen; hier verliezen betekende per slot van rekening achterop en uit beeld raken bij koploper SCPB’22. Het was echter Sporting Martinus dat ook na rust het betere van het spel hield en dit ook in drie fraaie doelpunten wist uit te drukken. In de 53e minuut een aanval over links waar Dos Santos via Jay Day de inschuivende De Bruijn bereikte. Vanuit de man-meer positie werd op de rechterflank Misumi ingespeeld die zijn tegenstander fraai uitspeelde en slechts ten koste van een overtreding kon worden afgestopt. Van Breenen krulde de toegekende vrije schop vervolgens loepzuiver over de muur in de rechter bovenhoek: 0-1

  Sporting Martinus nam geen gas terug en een luttele vijf minuten na de openingstreffer was het wéér raak: andermaal Dos Santos speelde zijn tegenstander op de linkervleugel uit en gaf de bal met zijn linker piekfijn op maat op de inglijdende Jurka: 0-2.
  ZSGOWMS probeerde iets terug te doen, werd na een momentje van verslapping achterin bij Martinus nog even gevaarlijk maar kwam uiteindelijk niet tot scoren. Tijd voor de eerste wissels: Martijn Guitink verving Ralph Jurka en Jesse Correia kwam in de ploeg voor Anthony Dean, fungerend als extra slot op de pot achterin én als inleider van de alles beslissende derde goal. Hij won overtuigend een kopduel op het middenveld, behield daarbij het overzicht en stuurde in diezelfde actie Misumi weg over rechts. Misumi bediende op zijn beurt Dos Santos die eerst diens broer op zijn weg vond maar de return acht minuten voor tijd alsnog tegen de touwen kon werken: 0-3

  Rentree Nils Spooren
  De wedstrijd was daarmee gespeeld en trainer Tom Verhoek bracht zijn volgende wissel: Kai Kamphorst kwam voor man-of the-match Dos Santos, leverde veel arbeid in het verstoren van de Amsterdamse aanvalsopbouw en daarmee nuttig werk. En toen was daar enkele minuten voor tijd de rentree van Nils Spooren. Nils liep eind maart 2022 tijdens de training een zware knieblessure op, onderging twee maanden later een operatie, heeft ruim tien maanden lang hard gewerkt aan zijn revalidatie en keerde zes weken geleden terug op het trainingsveld. Vandaag werd hij met een warm applaus door zijn team terug in de ploeg ontvangen voor zijn eerste speelminuten terug in het Martiniaanse vlaggenschip, een mooi moment!

  A.s. zondag derbytime: Sporting Martinus - Roda ‘23
  Al met al een puike en meer dan terechte overwinning voor Sporting Martinus dat hiermee de tweede positie op de ranglijst veroverde (“one to go”) en aansluiting houdt bij het eveneens winnende SCPB’22. Aanstaande zondag staat de Amstelveense derby, bij deze gelegenheid tevens kraker tegen Roda ’23 op het programma. U bent getuige van een ongekend spannende apotheose van het seizoen en Sporting Martinus doet volop mee voor de prijzen. Het vervolg mag u dus simpelweg niet missen a.s. zondag om 14:00 in een volgepakt Stadion Overburg. Wij zien u graag weer langs de lijn, op de tribune, in de hekken of op het dak… er is vast nog ergens een plekje te vinden.

  Opstelling Sporting Martinus:
  Yannick Rosenboom, Siem Klok, Bo de Bruijn, Christoph Kleiren, Joost van Unen, Jay Day, Luka Misumi, Bjorn van Breenen (89. Nils Spooren), Tiago dos Santos (80. Kai Kamphorst), Ralph Jurka (65. Martijn Guitink), Anthony Dean (65e Jesse Correia)

  Kijkt u voor meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op
  • https://www.facebook.com/groups/395152963878170
  • https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/sporting-martinus-bindt-zsgo-wms-aan-de-zegekar/
  • https://1amstelveen.nl/8amstelveen/ - het wekelijkse voetbalpraatprogramma “De 8 van Amstelveen”, iedere dinsdag op https://1Amstelveen.nl

  Uitslagen en stand zijn wekelijks terug te vinden op https://www.hollandsevelden.nl/competities/2022-2023/west-1/zo/2b/

  Credits verslag: Oscar Spooren
  Credits video: Siddharta Dhaniramsingh

  Onderschrift 2x YouTube video:
  - Rentree Nils Spooren
  - Doelpunt 0 1 Bjorn van Breenen