• Sporting Martinus wint topper en slaat aanval Abcoude af

  2 feb 2020 Redactie
 • Koploper Sporting Martinus heeft de topper in de derde klasse C dit weekend overtuigend gewonnen. Nummer 3 FC Abcoude werd met liefst 4-0 verslagen. Doelpunten zondagmiddag kwamen op naam van Björn en Tiago voor rust en Ralph en Wismeijer na de thee.

 • Vandaag nemen we u mee naar de kraker in 3C, de topper in onze klasse, hét duel van dit weekend, de streekderby tussen koploper Sporting Martinus versus naaste achtervolger FC Abcoude. Het verschilvooraf tussen beide ploegen is slechts 2 puntjes. Niet alleen Sporting Martinus en Abcoude staan dicht bij elkaar op de ranglijst; de gehele top vijf staat tegen elkaar aan te schurken. Laten we u even zien vooraf:

  1 Sporting Martinus 13-29

  2 Swift                    13-29

  3 FC Abcoude          13-27

  4 De Meer               13-27

  5 ZSGO/WMS           13-26

  Het kan dus zomaar zijn dat we vandaag een gaatje slaan. Of –bij verlies- de koppositie uit handen gaan geven. Vanaf vandaag elke week opnieuw een finale richting de titel, om maar even een cliché van stal te trekken. Maar de titel is wel het doel dit seizoen. Waren we afgelopen jaren tevreden met een vierde plek of een periodetitel (nacompetitie), dit seizoen stellen we de ambities wat scherper. Sporting Martinus moet terug naar de tweede klasse. Sporting Martinus moet terug naar het niveau waar het jarenlangs acteerde en met succes. Tot de degradatie, alweer tien jaar geleden. De rood gelen kenden toen een slechte periode, waarin het zelf afgleed richting de vierde klasse. Inmiddels kunnen we bij de buurtslager weer met trots spreken over ons clubje en kijken we met spanning uit naar de laatste 13 wedstrijden dit seizoen. Te beginnen dit weekend met de kraker tegen FC Abcoude. Het uitduel eerder dit seizoen ging nog met 2-1 verloren, na een slechte partij van Martiniaanse zijde. In vergelijking met toen is Sporting Martinus nu bezig aan een goede serie en speelt het beter voetbal. De laatste 3 duels werden allen met speels gemak gewonnen en leverde zelfs 20 doelpunten op. De aanhang zet dit weekend dan ook een ‘1-tje’  in bij de sigarenboer.

  De volgende elf uitverkorenen mochten vandaag van trainer Tom Verhoek aan de aftrap verschijnen:

  Niels Wuhtrich

  Yvo Bary

  Christoph Kleiren

  Jefferson Vegas

  Jeffrey Riemslag

  Björn van Breenen

  Raymon Wismeijer

  Nils Spooren

  David Soesan

  Ralph Rekkers

  Tiago Dos Santos

  Op het bankje: Joël, Joost, Jesse, Niek en Yannick.

  Tijdens de opkomst der beide elftallen –even voor 14:00 uur- mogen de JO9-9 en JO9-10 de spelers begeleiden het veld op. De pupil van de week is dit keer Stan Benner. Stan is 9 jaar en speelt in de J010-1. Stan speelt het liefst centraal op het middenveld of aan de linkerflank. Stan heeft een goed schot in huis en vindt het leuk om veel met de bal te dribbelen. Björn van Breenen is zijn favoriete speler van Sporting Martinus; Messie is de beste van de hele wereld.  We kunnen Stan wakker maken voor pasta met rode saus, bereid volgens authentiek recept. Vandaag maakten we Stan wakker om de pupil van de week te zijn en heeft hij onder andere de toss mogen verrichten. Stan voorspelt een 2-1 zege voor ons Martinus vandaag.

 • De bal rolt. Een waterige woei en een wolkendek boven Stadion Overburg doen het klimaat van vandaag bepalen. Rondom het veld zien we een kleine 2500 supporters, waarvan circa 400 uit Abcoude, afgereisd naar Amstelveen met boot, trein en bus. De sfeer onderling is uitstekend, de ordediensten onder leiding van Michel de Steward hadden een gemakkelijke middag. Het duel kent een beginfase waarin we direct de toon zetten met een rappe aanval en kans voor Ralph en Soes. Deze mogelijkheid smoorde nog, doch een kleine tien minuten later zien we een eerste grote kans. Yvo Bary mag afdrukken –geheel vrijstaand in de zestien- maar krijgt de knikker niet binnen de palen. De toon is naar ons hopen gezet voor een mooie voetbalmiddag. We zien vervolgens een beginfase waarin Sporting Martinus voetbalt op de helft van de tegenstander Abcoude, dat op zijn beurt georganiseerd tegenhoud en voetballend vervolgens de route naar voren tracht te vinden. En dat lukt. Het resulteert in de 20ste minuut tot een eerste grote kans van FC Abcoude, maar doelman Niels redt op schitterende wijze. Het is op dat moment Abcoude wat de balans meer zijn kant op ziet bungelen, zonder het speloverwicht om te zetten in doelrijpe kansen. Als we het laatste kwartier voor de thee met plakje droge cake ingaan, laat Sporting Martinus weer wat meer zien in de buurt van de Abcouder-doelman. Kansen komen er, voor Ralph onder andere, maar zijn inzet vanaf de achterlijn rolt keurig over de doellijn langs de verkeerde kant van de paal. Het venijn dit duel –zou zij later blijken- zit hem in de minuten vlak voor en vlak na de rust. We schrijven minuut 40 als Tiago zijn man voorbij snelt en vakkundig wordt neergehaald; strafschop en op slag van pauzeren maakt Björn vanaf de stip de op dat moment verdiende 1-0. Sporting Martinus zet dan aan en wil doordrukken voor de thee en doet dit naar behoren. Want in minuut 44 is daar de 2-0, als Tiago binnentrapt na goed voorbereidend werk van Wissie. 2-0, supporters op de banken en op naar de warme thee. 

 • Wie iets te lang in het pretpaleis is blijven hangen, mistte een wervelende beginfase van de tweede helft, waarin Sporting Martinus doorging waarmee het voor rust was gestopt: druk zetten en scoren!  Sporting Martinus is in de 51ste en 52 minuut dichtbij een derde, maar inzetten van David (1 op 1, maar een uitstekende redding van de Abcouder-doelman) en Nils (op de paal!) zijn voortekenen van iets later: minuut 52 en Ralph rost de 3-0 tegen de touwen. FC Abcoude is het kwijt en aangeslagen. Sporting Martinus dendert door en drukt Abcoude tegen de muur. Even na het uur spelen schiet Wismeijer op aangeven van Tiago de 4-0 binnen en is de wedstrijd gespeeld. FC Abcoude krijgt in het resterende half uur nog enkele mogelijkheden om terug te komen in de wedstrijd, maar Niels stond als een huis te keepen en hield zijn doel schoon deze middag. Daarentegen –met invallers Jesse, Joost en Joël binnen de lijnen- waren er ook mogelijkheden om een 5de of 6de te maken, maar het vizier stond niet altijd meer even helder. Geeft ook niet. De topper met deze cijfers en overtuiging winnen is een compliment waard.

 • Na negentig minuten staat er zodoende een klinkende 4-0 zege op de borden en is de aanval van FC Abcoude op een vandaag uiterst sterk spelend Sporting Martinus voorlopig afgeslagen (een gat van 5 punten nu).

  Trainer Tom Verhoek was dan ook uitermate tevreden na het winnen van deze topper: ‘’Er stond vandaag een team, inclusief wissels, wat er alles voor over had om afstand te nemen van FC Abcoude. Wij wisten vandaag dat we niet moesten starten met hoog druk zetten, dat is de val waar wij in het uitduel in getrapt zijn. Als je ziet hoeveel kansen wij vandaag creëren tegen de nummer 3 uit de competitie en wij geven eigenlijk maar 3 kansen weg in negentig minuten, dan is dat erg knap. Op naar UVV nu. De ploeg is fit en compleet, dus wij zijn er klaar voor!’’

  Volgende week reizen we af naar UVV, de nummer 13 van de ranglijst.  Graag tot dan!

  foto's: