• Sporting Martinus wint overtuigend van matig SDZ en nadert koppositie

  20 nov 2023
 • In een koud en winderig, maar droog en wederom gezellig gevuld Stadion Overburg deed Sporting Martinus zondag het laag geklasseerde SDZ ontvangen en vooral wat het verder moest doen; winnen. Na een 1-0 ruststand werd het tempo na rust opgeschroefd hetgeen een 4-0 overwinning opleverde.

  SDZ helaas niet meer wat het geweest is
  Onze gasten uit Amsterdam toonden kwetsbaar en leken in niets meer op de ambitieuze eersteklasser van de afgelopen jaren. Waar het slechts zeven jaar geleden de weg omhoog inzette met drie jaar achter elkaar directe promotie van de 4e naar de 1e klasse, gevolgd door vier seizoenen 1e klasse, lijkt SDZ nu af te stevenen op een avontuur in tegenovergestelde richting. Vorig seizoen uit de eerste klasse gedegradeerd, dit seizoen een niveau lager met pas drie punten onderaan de ranglijst bungelend, de trainer die het voor gezien hield en met slechts één wisselspeler op de bank aan de wedstrijd moeten beginnen, dan weten u en ik dat het daar vijf voor twaalf geweest is. En daar wordt geen enkele voetballiefhebber vrolijk van…

  Sporting Martinus startte niet bijster scherp aan de wedstrijd waardoor SDZ in het eerste half uur hoop op een resultaat overeind hield. Een foutieve inspeelbaal waardoor Michael Mol al in de vierde minuut aan de noodrem moest trekken ten koste van een gele kaart, tien minuten later gevolgd door andermaal slordig uitverdedigen waardoor doelwachter Dean Palmer bijna verschalkt werd door een lob waren de eerste ingrediënten van de slordige beginfase aan Martiniaanse zijde.

  Met 1-0 voorsprong de rust in
  Na een stief kwartier de eerste serieuze gevaren van de ploeg van coach Michael Crombeen. Chivu Gathier stuurde op rechts Sem van Bruggen richting achterlijn wiens voorzet scherpte miste waardoor SDZ-keeper simpel redding kon brengen. Vijf minuten later was het wél raak. Captain Christoph Kleiren onderschepte een SDZ-combinatie met een directe pass op Van Bruggen. Rond de middenlijn speelde Van Bruggen zich vrij en vond Ralph Jurka in de vrije ruimte op rechts. Op zijn beurt bediende Jurka de doorgelopen Van Bruggen wiens eerste poging nog gekeerd werd. De rebound viel precies voor zijn voeten waardoor hij eenvoudig kon binnenwerken en de 1-0 ruststand op het bord deed prijken.

  Tweede helft hoger tempo en legio kansen
  Met Jefferson Vegas voor de in opbouw zijnde Gathier en daardoor Mol doorschuivend naar het middenveld tapte het keurkorps van Crombeen in het tweede bedrijf uit een ander vaatje. Direct 7-8 minuten na de herstart produceerde Martinus een aanvalsgolf richting SDZ-goalie wat assistent-coach Van Kempen licht onrustig op zijn kuipstoeltje heen en weer deed schuiven. Het mocht nog niet zo zijn… Ook een gevaarlijk aangesneden vrije trap van Sam Honsdrecht kon bij de tweede paal net niet door de inglijdende Mol tot doelpunt gepromoveerd worden.

  Al met al moest het publiek tot de 59e minuut geduld hebben met de tweede treffer van de roodgele thuisploeg. De andermaal sterk spelende jongeling Nathan Dahele mocht op de linkerflank inwerpen, Jay Day verwerkte de bal met zijn knie verrassend direct op de attente Van Bruggen die met een weergaloze actie tussen twee SDZ-verdedigers door glipte, nummer drie handig omspeelde en nog voordat nummer vier hem kon weerhouden de bal beheerst onder de keeper door in de verre hoek schoof: 2-0

  Tijd voor verse krachten: in minuut 65 kwam good old Jan Sjerps in de ploeg voor Sam Honsdrecht en verving Max Musch doelpuntenmaker Van Bruggen. Daarna regen de kansen zich aaneen. Direct na hun entree veroverden beide invallers de bal op links waarna Musch direct goed inspeelde op spits Jurka die op zijn beurt goed opendraaide en Krijger alleen voor de keeper zette. Krijger’s schot mistte scherpte en verdween nog voorlangs het doel. Twee minuten later was het alsnog raak; op de rechterflank veroverden Siem Klok en Krijger de bal, bereikte laatstgenoemde de vrijstaande Day die op zijn beurt de snel diepgaande Jurka bereikte. De tot vandaag nog droog staande Jurka schoot knap, hard en laag in de korte hoek, zette zijn teller op één en het scorebord op 3-0. Kort daarna was het bijna weer raak voor de Martiniaanse spits, helaas werd zijn doelpunt afgekeurd wegens buitenspel.

  Laatste wissels, slotakkoord met kansen en nog één doelpunt
  Met nog een stief kwartier op de klok dienden de laatste wissels zich aan; Joost van Unen verving Siem Klok en Bryce Day kwam in de ploeg voor Michael Mol. De wedstrijd was gespeeld maar Sporting Martinus deed nog verwoede pogingen het doelsaldo op te vijzelen. Een kleine tien minuten voor tijd was het Krijger die voor de 4-0 tekende. Jay Day onderschepte op de linkerflank een slappe inspeelbal, ontving via een een-tweetje de bal terug van Musch, speelde zijn tegenstander handig uit en bereikte Krijger op randje zestienmetergebied. Gelijk aan vorige week tegen Hooglanderveen haalde Krijger in één keer uit, raakte de bal echter minder vol waardoor zijn schot minder hard en houdbaar leek maar alsnog het netje deed bollen…

  Met daarna nog kansen voor o.a. Jurka, Sjerps en Musch die net niet bij een knappe steekpass van Sjerps kwam, had de score verder kunnen oplopen tot 6 of 7-0 waarbij ook een kans voor SDZ niet onvermeld mag blijven. Het bleek allemaal vergeefs, de stand bleef zoals deze was en met een afgetekende 4-0 overwinning maakte scheidsrechter De Jager een einde aan een koude maar doelpuntrijke middag.

  Goede zaken aan kop, volgende week naar SDO
  Beide koplopers De Meer en ZSGOWMS deelden de punten in hun rechtstreekse duel om de eerste periodetitel (die daarmee naar De Meer ging) waardoor de aansluiting met de koppositie weer kleiner werd. Samen met SDO, volgende week tegenstander in Bussum, bezet Sporting Martinus de gedeeld tweede plek met slechts één punt achterstand op De Meer. En laat dat nou over drie weken de laatste tegenstander voor de winterstop zijn… Er staan ons dus nog een paar mooie potjes te wachten tot we aan de Kerstdis gaan!

  Vooraleerst zien wij u allen graag samen in een grote roodgele supportersschare aanstaande zondag 26 november om 14:00 in Bussum voor de wedstrijd SDO - Sporting Martinus. Om het feest compleet te maken hebben we er voor u een hele familiedag van gemaakt; voorafgaand om 11:30 op hetzelfde terrein spelen de reserve-elftallen van beide clubs namelijk ook tegen elkaar. Komt dat zien!

  Op de foto Pupil van de Week Marcus van JO10-3 tijdens de warming-up.

  Opstelling Sporting Martinus:
  Dean Palmer, Siem Klok (72. Joost van Unen), Michael Mol (75. Bryce Day), Christoph Kleiren, Nathan Dahele, Jay Day, Chivu Gathier (46. Jefferson Vegas), Sam Honsdrecht (65. Jan Sjerps), Sem van Bruggen (65. Max Musch), Ralph Jurka, Broos Krijger

  Kijkt u voor meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op
  • https://www.facebook.com/groups/395152963878170
  • Samenvatting: https://app.360sportsintelligence.com/videoclip/1552465/cbfc04eb3d40
  • https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/sdz-heeft-weinig-in-te-brengen-tegen-matig-sporting-martinus/
  https://1amstelveen.nl/8amstelveen/ - het wekelijkse voetbalpraatprogramma “De 8 van Amstelveen”, iedere dinsdag op https://1Amstelveen.nl
  Uitslagen en programma zijn terug te vinden op https://www.hollandsevelden.nl/competities/2023-2024/west-1/zo/2b/

  Video:
  - opkomst spelers Sporting Martinus en SCZ
  - 1-0  Sem van Bruggen
  - 2-0  Sem van Bruggen
  - 3-0  Ralf Jurka
  - 4-0  Broos Krijger