• Sporting Martinus blijft op titelkoers na majestueuze winst in derbykraker tegen Roda ’23

  1 mei 2023
 • Het Martiniaans vlaggenschip trok deze zondag in een ongekende derbykraker tegen dorpsgenoot Roda ’23 met 3-2 aan het langste eind en blijft op twee punten achterstand op koploper SCPB’22 volop meedoen om de titel. Over twee weken wordt in een direct duel gestreden om de koppositie. Sporting Martinus kwam in de eerste helft op een terechte 1-0 voorsprong, moest daarna het initiatief aan Roda laten dat na rust de achterstand omboog in een 1-2 voorsprong. Martinus moest met 10 man verder en wist op haar beurt de wedstrijd nogmaals te kantelen en uiteindelijk een zwaarbevochten 3-2 overwinning te boeken. 

  Fantastische voetbalbelevenis
  Het was 19 augustus 2022 toen het competitieprogramma voor het nieuwe seizoen bekend werd. Met speciale aandacht werd uitgekeken naar de programmering van beide derby’s; 4 december in Bovenkerk en 30 april in Stadion Overburg. Het prachtige nieuwe clubhuis was nog niet eens helemaal klaar maar toch kon het dagdromen beginnen over “De Derby thuis, eind april, hopelijk onder een lekker voorjaarszonnetje, op een nieuw hoofdveld. In het nieuwe clubhuis, lekker met alle deuren open en een enorme schare toeschouwers van beide clubs”. Niets was en wordt ooit nog minder waar; alle ingrediënten, ten volle gerijpt en tot in de puntjes voorbereid, kwamen samen in een onvergetelijk voetbalfeest die een speciale plek zal krijgen in de toch al rijke geschiedenis van onze club en heel Amstelveen!

  Met extra terrassen, statafels, een buitenbar, wat meer bier dan anders en een paar extra doosjes bruin fruit, een ijscokar, een heuse pupillen voorwedstrijd, veel media-aandacht en een DJ voor de afterparty was het stadion rond 14:00 helemaal klaar voor dé wedstrijd van het seizoen. Een goede 1500 toeschouwers druppelden binnen en veroverden een plekje langs het veld, klaar om een ongekend spannende derby te zien. Maar niet voordat het welkomstvuurwerk door beide supporterskampen ontstoken werd.

  Sporting Martinus komt voor rust op 1-0
  Het was Sporting Martinus dat direct na de aftrap het initiatief greep en met veel druk naar voren de eerste kansjes afdwong. Roda ’23 stond goed georganiseerd en probeerde via snelle counters gevaar te stichten voor het Martiniaanse doel. Het al jaren dienstdoende SMFC spandoek op formaatje ballenvanger had daar een goede aantrekkingskracht op de eerst schoten uit het groen-witte kamp, deze verdwenen hoog boven de deklat in het roodgele doek! Halverwege het eerste bedrijf kwam Sporting Martinus op een terechte 1-0 voorsprong. De over de rechtervleugel sterk opkomende Siem Klok leverde een scherp aangesneden voorzet af op het hoofd van spits Ralph Jurka die net binnen het zestienmetergebied de bal fraai in de verre benedenhoek binnenkopte. Het stadion ontplofte en de sfeer zat er direct goed in.

  Roda ’23 moest reageren en deed dat. Het initiatief werd overgenomen, Martinus werd slordig in de combinaties, hanteerde meer en meer de lange bal en de eerste serieuze kansen voor Roda ’23 ontstonden. Verdedigend stond het echter goed bij Martinus achterin en zonder kleerscheuren werd de rust gehaald.

  Roda ’23 kantelt de wedstrijd en komt door onterechte strafschop op voorsprong
  Na rust dezelfde elf namen aan de aftrap en het was Roda ’23 dat doordrukte. Na een minuut of tien in de tweede helft was het spits Quint Piris die alert reageerde op een steekpass, alleen voor keeper Yannick Rosenboom opdook en koelbloedig afdrukte: 1-1.

  De gasten uit Bovenkerk roken bloed, voerden de druk verder op Sporting Martinus werd licht overdonderd toen zeven minuten na de gelijkmaker de (verder) goed leidende scheidsrechter Wa Bwanda de bal na vermeend hands op de stip legde. Camerabeelden na afloop wezen uit dat de leidsman ernaast zat maar het leed was al geschied. Tot overmaat van ramp werd de ongelukkige en onterecht veroordeelde Siem Klok met rood naar de kant gestuurd, schoot Piris van elf meter zijn tweede en de 1-2 voor Roda ’23 binnen en stond Sporting Martinus met tien man voor een schier onmogelijke opgave.

  Met tien man sleept Sporting Martinus alsnog de overwinning uit het vuur
  Maar niets was minder waar; als door een wesp gestoken, gedragen door het gevoel van aangedaan onrecht reageerde de roodgele matadoren van trainer Tom Verhoek op zijn tactische wissels op een manier waar menig trainer trots op kan zijn. Kai Kamphorst kwam voor Joost van Unen, Broos Krijger voor Anthony Dean en Martijn Guitink verving Ralph Jurka. Achterin één tegen één met aanvoerder Christoph Kleiren uitzakkend naar links en met tien man werkend als paarden werd het onzeker reagerende Roda ’23 bij de strot gegrepen en niet meer losgelaten. Met een buitengemeen spectaculair laatste kwartier tot gevolg.

  Eerst was het Luka Misumi die na een fraaie aanval door het hart van de groen-witte verdediging excelleerde en slechts met een noodgreep afgestopt kon worden. Hier geen geel, laat staan rood na de wél toegekende strafschop die door Bjorn van Breenen met zijn lekker linker net zo verwoestend als onberispelijk in de rechterbovenhoek binnengeschoten werd: 2-2. En ondanks de uitgangssituatie dat beide teams niet veel zouden opschieten met een gelijkspel bleef Roda ’23 enigszins apathisch omgaan met de situatie en ruimte op het veld, werd de ploeg niet sterker door de ingebrachte wisselspelers en werd het initiatief aan Sporting Martinus gelaten. Verhoek wisselde nóg twee keer en bracht nieuwe energie met Sem van Bruggen voor de moegestreden Jay Day en vlak voor tijd de ervaren en sluwe Jesse Correia voor de juist ingevallen Krijger. Hoe tactisch kun je het brengen…

  In een waar slotoffensief was het eerst Bjorn van Breenen die van afstand zijn fraaie schot op de lat uiteen zag spatten. Dat dit het voorspel vormde voor de astronomische ontlading enkele minuten later kon op dat moment nog niemand bevroeden. Het was in de dying seconds van de reguliere speeltijd dat Goudhaantje Guitink wéér eens van zich deed spreken: Correia zette hoogstpersoonlijk het een-tweetje met de andermaal sterk spelende Tiago dos Santos op door het hart van de Roda-defensie, liep door, kreeg de bal mee, draaide weg bij zijn tegenstander en juist toen ongeveer de (roodgele) helft van het publiek schreeuwde om nóg een strafschop wegens een charge op de benen van Correia, was het scheidsrechter Wa Bwanda die de overtreding niet zag dan wel voordeel gaf en daarmee Luka Misumi ruimte gaf voor zijn actie en panklare voorzet van de achterlijn op de bij de tweede paal geheel vrijstaande Guitink. Als u een langere doch kloppende en genoegzaam uitdagende zin kunt produceren dan hoor ik het graag! De kleinste man van het veld met andermaal grootse daden schoof koelbloeding binnen en deed daarmee zijn oude club de das om: 3-2

  De ontlading die daarop volgde alsmede die na afloop van de wedstijd nadat de vijf minuten extra speeltijd geen noemenswaardig kansen meer opleverde is letterlijk niet te beschrijven. Die moet u met eigen ogen gezien hebben of terugkijken via een van onderstaande linkjes.

  De titelrace
  Al met al een in alle opzichten geweldige voetbalmiddag voor Sporting Martinus. Mét een groot compliment aan spelers en staf van Roda ’23. Zoals het hoort en altijd geweest is, werd er op het veld fel gestreden maar afloop een gezamenlijk een heerlijke afterparty in gang gezet.

  Roda ’23 lijkt na vandaag afgehaakt te zijn voor een plek in de nacompetitie en is afhankelijk van tal van andere uitslagen. En blijft er dus vol voor gaan zolang die mogelijkheid er is, al is het maar om het uitzicht op een herhaling van de derby volgend seizoen, in welke klasse dan ook, levend te houden. Sporting Martinus blijft door deze heerlijke overwinning volop meedoen in de titelrace. Met twee punten achterstand op koploper SCPB’22 staat over twee weken de volgende finale op het programma. Wij leggen in de agenda’s vast zondag 14 mei om 14:00 als we op verplaatsing naar Badhoevedorp gaan waar wederom een groots voetbalspektakel voorgeschoteld zal worden. Wij zien u wat graag allemaal weer in rood en geel langs de lijn!

  Opstelling Sporting Martinus:
  Yannick Rosenboom, Siem Klok, Bo de Bruijn, Christoph Kleiren, Joost van Unen (62. Kai Kamphorst), Jay Day (72. Sem van Bruggen), Luka Misumi, Bjorn van Breenen, Tiago dos Santos, Ralph Jurka (62. Martijn Guitink), Anthony Dean (62. Broos Krijger / 87. Jesse Correia)

  Kijkt u voor meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op
  • https://www.facebook.com/groups/395152963878170
  • Met veel dank aan onze clubwatcher Alex van Elven stelt hij komende dagen een hele reeks sfeerfoto’s beschikbaar; scrollt u er rustig doorheen: https://wetransfer.com/downloads/940d17036754465f2d50d86fb42c67e820230501074612/91ab419969198b8eedcacf83fab1262f20230501074641/47d435?trk=TRN_TDL_01&utm_campaign=TRN_TDL_01&utm_medium=email&utm_source=sendgrid
  • https://www.nhnieuws.nl/nieuws/318337/knotsgekke-amstelveense-derby-tussen-sporting-martinus-en-roda-23-meer-spanning-dan-normaal
  • https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/dorpsderby-prooi-voor-sporting-martinus-roda23-hard-terug-op-aarde/
  • https://1amstelveen.nl/8amstelveen/ het wekelijkse voetbalpraatprogramma “De 8 van Amstelveen”, iedere dinsdag op https://1Amstelveen.nl

  Uitslagen en stand zijn wekelijks terug te vinden op https://www.hollandsevelden.nl/competities/2022-2023/west-1/zo/2b/

  Credits verslag: Oscar Spooren 
  Credits foto's: Alex van Elven
  Credits video: Siddharta Dhaniramsingh

  Onderschrift 2x YouTube video:
  2023 04 30 Roda23 04 Doelpunt 2 2 Bjorn van Breenen
  2023 04 30 Roda23 12 Kleedkamer na afloop
  BONUS: 
  een prachtige video-impressie van 1Amstelveen: Ultieme sfeer bij zonnige derby Sporting Martinus - RODA'23