• Sporting Martinus ziet titeldroom uiteenspatten tegen gelouterde koploper SCPB ‘22

  15 mei 2023
 • Na een weekje bijkomen van het Amstelveens voetbalgala tegen Roda ’23 kon het Martiniaanse vlaggenschip, en met hen heel Sporting Martinus, zich deze zondag opmaken voor de volgende kraker; het rechtstreekse duel om de koppositie en voorschot op een mogelijk kampioenschap. Helaas bleek het gelouterde SCPB ’22, in de volksmond nog altijd Pancratius, na 90 minuten meer spannend dan goed voetbal de betere en ging met een 2-1 overwinning aan de haal en op weg naar de titel in 2B.

  Onder wederom een prachtig voorjaarszonnetje, vergezeld van een enorme schare trouwe supporters ging de ploeg van (bijna) scheidend trainer Tom Verhoek op verplaatsing naar het pittoreske Badhoevedorp. Tegenstander dus koploper SCPB ’22 van trainer en voormalig Sporting Martinus speler Danny Hijzelendoorn. Nummers een en twee in een direct duel om de koppositie met de thuisploeg op twee punten voorsprong.

  Snelle achterstand
  Sporting Martinus startte fel en goed aan de wedstrijd en had in aanvang het betere van het spel. Toch keek het al na vijf minuten tegen een 1-0 achterstand aan. Een risicovolle pass door de as werd onderschept waarna direct over de rechterflank een gevaarlijke aanval werd opgezet. Op afstand dekken, te laat reageren op de opkomende rechtsback en een hoge voorzet op de vrijgelaten en immer gevaarlijke spits Bas Pel vormden de ingrediënten voor de openingstreffer van de gastheren; Pel kopte hard en hoog in: 1-0

  Sterker Sporting Martinus komt in rommelige eerste helft op 1-1
  Roodgeel, vandaag gehuld in grijszwart, herpakte zich snel, bleek fitter en werd gevaarlijker. Anthony Dean was met een paar fraaie acties op de rechtervleugel gevaarlijk en ook Tiago des Santos vocht felle duels uit met zijn directe tegenstander waarin hij deze meer dan eens zijn hielen liet zien. Toch bleek het moeilijk om de bal snel rond te laten gaan, waren aannames onzorgvuldig of zat er net een Badhoeverbeen tussen waardoor echt grote kansen uitbleven. SCPB ’22 bleek niet de jongste en fitste ploeg te zijn en moest binnen 25 minuten al twee maal wisselen. Dat dit te vaak gepaard ging met langdurig oponthoud en de wedstrijd niet ten goede kwam was vooral in het nadeel van Martinus. Tóch werd op slag van rust de stand in evenwicht gebracht: een vrije trap van de linkerflank door Bjorn van Breenen werd door de SCBP-defensie onschadelijk gemaakt waarna de bal tot twee maal toe terug ingebracht werd en uiteindelijk na een schotpoging door Bo de Bruijn in de doelmond smoorde en door de goed oplettende Siem Klok vrij binnengetikt kon worden: 1-1 wat direct de ruststand betekende.

  Meer spannende dan goede tweede helft
  Na rust dezelfde elf matadoren aan de aftrap. Alles wat Sporting Martinus ademde ging er eens goed voor zitten want op basis van fit- en fysieke gesteldheid waren er zeker kansen op de overwinning.
  Toch was het andermaal SCPB ’22 dat op voorsprong kwam. Een onterecht toegekende vrije trap op de linkerflank vormde na tien minuten in het tweede bedrijf de inleiding van een snel uitgevoerde aanval waarbij de voorzet er niet uitgehaald worden waarna andermaal spits Pel geheel vrijstaand de 2-1 achter keeper Yannick Rosenboom kon koppen. Tijd genoeg voor een tweede comeback door Sporting Martinus waarbij door de thuisploeg alles uit de kast gehaald, waar mogelijk tot kunst verheven werd om tijd te rekken en snelheid uit de wedstrijd te halen. De verder goed fluitende scheidsrechter Schipper liet hier, gelijk in de wedstrijd zelf, helaas (te) veel toe.

  Kortste eind
  Coach Verhoek bracht verse krachten Jefferson Vegas en Sem van Bruggen, later ook Martijn Guitink en Kai Kamphorst en zette alles op alles om de gelijkmaker en liefst meer af te dwingen. Dit leidde zeker tot enkele gevaarlijke aanvallen doch niet tot uitgespeelde kansen. Wél had die er moeten komen uit een voor velen zeker penaltymoment na een overtreding op Tiago dos Santos; ook hier liet de leidsman doorspelen.

  Vervelend was nog de armklem waarmee captain Christoph Kleiren naar de grond getrokken werd en aansluitend als landingsbaan diende voor de niet geringe massa van de ingevallen en gelouterde spits Dave Hertog. Nadat zijn gelaat weer uit het kunstgras losgeweekt was kon Kleiren kort verder maar moest zich uiteindelijk met duizeligheidklachten laten vervangen door Broos Krijger.

  Met opgeheven hoofd de nacompetitie in
  Al met al een teleurstellend resultaat. Er zat zeker meer in en het was tegelijkertijd ook weer geen schande om tegen dit gelouterde SCPB ’22 de punten te laten. En u weet, we zijn uiteindelijk aan een fantastisch seizoen bezig als nieuwkomer in de 2e klasse. En dat wordt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dus nog verlengd met de nacompetitie. Want met nu vijf punten achterstand op SCPB ’22 gaan we er van uit dat zij in de laatste twee wedstrijden het kampioenschap binnenhalen.

  Aanstaande zondag 21 mei om 14:00 presenteren wij u de laatste thuiswedstrijd in de reguliere competitie. Tegenstander is dan het reeds gedegradeerde DIOS. Een week later maar dan op maandag (Tweede Pinksterdag) reizen we nog af voor de laatste wedstrijd in en tegen Hooglanderveen waarna op zondag 4 juni de nacompetitie start. De tegenstander is nog onbekend, wel is zeker dat roodgeel dan thuis speelt en dus in een volgepakt Stadion Overburg. Wij houden u met alle plezier op de hoogte.

  Opstelling Sporting Martinus:
  Yannick Rosenboom, Siem Klok (75. Kai Kamphorst), Bo de Bruijn, Christoph Kleiren (80. Broos Krijger), Joost van Unen (65. Jefferson Vegas), Jay Day (75. Martijn Guitink), Luka Misumi, Bjorn van Breenen, Tiago dos Santos, Ralph Jurka, Anthony Dean (65. Sem van Bruggen)

  Kijkt u voor meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op
  • https://www.facebook.com/groups/395152963878170
  https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/scpb22-zet-titelaspiraties-kracht-bij-met-winst-op-sporting-martinus/
  • https://1amstelveen.nl/8amstelveen/ - het wekelijkse voetbalpraatprogramma “De 8 van Amstelveen”, iedere dinsdag op https://1Amstelveen.nl

  Uitslagen en stand zijn wekelijks terug te vinden op https://www.hollandsevelden.nl/competities/2022-2023/west-1/zo/2b/


  Credits verslag: Oscar Spooren
  Credits foto's hetamsterdamschevoetbal.nl: Jos Spitteler