• Sporting Martinus legt PVC over de knie: 7-1

  26 jan 2020 Redactie
 • Precies 6 weken na de laatste competitiewedstrijd in het vorig decennium trad Sporting Martinus vandaag aan tegen het Utrechtse PVC. Deze voor ons onbekende tegenstander bleek in de voorbije 9 jaar opgeklommen te zijn van de 5e naar de 2e klasse waar het o.a. leerde dat té veel succes een keerzijde kent; twee seizoenen geleden moest weer een stapje terug gedaan worden naar de 3e klasse om vandaag titelkandidaat Sporting Martinus te kunnen ontvangen.Het spel en de scoringsdrift bleken onze mannen in de relatieve rustperiode, ook wel bekend als winterstop, gelukkig niet verleerd te zijn waardoor ook deze opponent uit het Utrechtse op een afgetekende nederlaag werd getrakteerd: met een 1-7 overwinning keerden de Martiniaanse matadoren huiswaarts

  PVC ofwel “Pede Volucri Cogimus” wat zoveel betekent als “Wij bedwingen met gevleugelde voet” kon vandaag hun naam geen eer aandoen. Aan bedwingen kwam men niet toe, het was Sporting Martinus dat de wedstrijd van begin tot eind deed domineren! Na een korte rustperiode, een meer dan geslaagd trainingskamp in Valencia, een gezellige Nieuwjaars- en nuttige oefenwedstrijd werden The Boys van Verhoek & Co vandaag weer voor het echie de kunstweide ingestuurd. De selectie is overigens niet geheel zonder kleerscheuren de winter doorgekomen, zo bleken Jesse Correia en Joël Cornwall nog niet helemaal fit en werkten (naar verwachting) vandaag aan de laatste fase van hun herstel in het tweede.

 • In de persconferentie vooraf liet trainer Tom Verhoek de volgende wedstrijdselectie oplepelen waarvan de basis elf bestond uit Niels Wuthrich, Yvo Bary, Christoph Kleiren, Jefferson Vegas, Jeffrey Riemslag, Tiago Dos Santos, Nils Spooren, Björn van Breenen, Raymon Wismeyer, David Soesan en Ralph Rekkers. Wisselspelers waren Valentino Meulman, Joost van Unen, Siem Klok, Niek Koning en ons jeugdig talent Luka Misumi.

  Op een door waterpartijen omsingeld Marco van Basten Sportpark kwamen team, staf en een handvol meegereisde supporters samen voor een lekker potje voetbal. Fris maar zonnig en geen wind waren de omstandigheden waaronder de laatste tegenstander van de eerste seizoenshelft aan de zegekar gebonden diende te worden. Om vijf na twee deed de prima fluitende scheidsrechter het duel aanvangen. De wedstrijd ging de eerste tien minuten gelijk op, met name doordat Sporting Martinus in die fase voornamelijk de lange bal naar voren hanteerde. De eerste twee kansen, niet al te harde schoten van buiten de zestien, waren voor PVC én een gemakkelijke prooi voor onze Niels.

  Sporting Martinus kreeg meer vat op de tegenstander, spelers deden elkaar vaker en makkelijker vinden in verzorgd samenspel over de grond hetgeen na een kwartier spelen de eerste corner opleverde. Het was het eerste klopje op de deur zou later blijken. Kort daarna namelijk volgde de 0-1. Een net zo knap opgezette als uitgevoerde aanval over de linkerflank werd door Raymon Wismeyer teruggelegd op de goed inkomende Nils Spooren die de bal met een harde schuiver koelbloeding in de benedenhoek deponeerde. Kort na deze openingsgoal was het wéér raak; we doen voor u minuut twintig optekenen waarin David Soesan zich fraai vrijspeelde, Tiago Dos Santos op maat bediende die onberispelijk de 0-2 tegen de touwen joeg.

 • Een kleine smet op het goede spel in deze fase was het onbesuisde blok van rechtsback Yvo Bary op zijn directe tegenstander waardoor de doorgaans keurige Amstelveense bezoekers na de eerste twee goals ook, en terecht, de eerste gele kaart van de middag op het wedstrijdformulier deden bijschrijven. Dat een kleine smet nooit de pret mag bederven bleek direct in de eerstvolgende aanval. Zwak verdedigen aan PVC-zijde deed de bal vanuit een kluts voor de voeten van Ralph Rekkers belanden die eens temeer aantoonde dat dit soort buitenkansjes zeer goed aan hem besteed zijn: 0-3 en dat binnen het half uur.

  Ook tegenstander PVC begint zich te roeren al is het dan meer in fysieke zin dan in kansen. Een stevige charge op de enkels van Nils Spooren levert ook voor PVC de eerste van uiteindelijk in totaal vier gele kaarten op. Onze mannen laten zich echter niet intimideren, blijven verzorgd en dominant de aanval zoeken hetgeen nog voor rust de 0-4 op het scorebord doet prijken. Als ware er een dergelijk borg aanwezig geweest. Een aanval over de rechter flank beland bij Raymon Wismeyer die een soort van hem door hem gepatenteerde voorzet doet afleveren waardoor het voor David Soesan ogenschijnlijk geen enkele moeite kost om de bal hard en zuiver achter de PVC-goalie tot doelpunt te promoveren. Met deze afgetekende tussenstand gaan de mannen even rusten en hun plannen voor het tweede bedrijf van deze middagvoorstelling doornemen.

   

 • Na rust is direct de eerste wissel aan de kant van Sporting Martinus zichtbaar: linksback Jeffrey Riemslag blijft met een enkelkwetsuur in de kleedkamer achter en wordt waardig vervangen door Joost van Unen. Het duurt dan tien minuten in de tweede helft totdat Sporting Martinus het scorend ritme weer heeft hervonden. Tiago Dos Santos veroverd de bal, weet David Soesan te bereiken die op zijn beurt de goed aansluitende Björn van Breenen inspeelt waarna Björn vlekkeloos doet afronden met alweer een lage schuiver onder de keeper door: 0-5 Dat ook voetbal en scoren een ritmisch geheel kan zijn lieten onze mannen zien door de teugels niet te laten vieren en vijf minuten na de laatste juichparade een vertrouwd concept uit de hoge hoed toveren; Raymon Wismeyer neemt een hoekschop vanaf de linkerflank en legt de bal panklaar op het hoofd van de instormende, boven alles en iedereen uit torende en dus raak koppende Yvo Bary: 0-6. Beide helften kenden slechts één smetje. Na rust was het een slordig ingespeelde bal (wegens privacy wetgeving laat ik de naam van de bewuste speler in het ongewisse) die een counter van de PVC voorwaartsen deed inleiden waarna de bal razendsnel achter de kansloos gelaten Niels Wuthrich in het netje achtergelaten werd: 1-6, jammer maar ook niet meer dan dat. In minuut vijfenzestig doet trainer Verhoek de eerste wissel aankondigen. Ralph Rekkers wordt na een prima pot vervangen door de getalenteerde en gretige Luka Misumi, vijf minuten later gevolgd door een tweede wissel; Niek Koning maakt na blessureleed zijn comeback in de hoofdmacht en komt in de plaats van David Soesan.

 • Mede door deze wissels blijkt de Amstelveense koek nog lang niet op. Luka Misuma laat met een paar fijn gestileerde acties zien waarom hij reeds nu al met enige regelmaat de grote mannen van zijn voetbalkunsten mag laten genieten. Hij zet tot twee maal toe een medespeler vrij voor de keeper, beide keren gaat wordt loepzuivere assist niet op juiste waarde geschat. Tóch valt tien minuten voor tijd het zevende en laatste Martiniaanse doelpunt. Joost van Unen dekt goed door en onderschept vroegtijdig de bal, speelt Tiago Dos Santos aan die vlijmscherp afdrukt voor zijn tweede doelpunt van de middag: 1-7.

  Al met al een niets aan duidelijkheid te wensen overlatende overwinning op weg naar de kraker tegen Abcoude volgende week. Laten we daar nog maar eens een appeltje mee doen schillen heren na de matte heenwedstrijd van eerder dit seizoen. Er zijn een paar momenten in een seizoen die er altijd net even extra toe doen op weg naar het realiseren van doelstellingen. 2 februari om 14.00u doet voorkomen als de eerstvolgende gelegenheid. Voor een ongetwijfeld volgepakt Stadion Overburg beginnen we aan een belangrijke reeks. We zien elkaar dan weer! 

 • Foto's en verslag met dank aan interim-reporter Oscar O. te A.