• Sporting Martinus koploper na uitzege op Vreeswijk

  8 dec 2019
 • Sporting Martinus is de nieuwe koploper in de derde klasse C. De ploeg van trainer Tom Verhoek won bij Vreeswijk met 5-1 en zag concurrent Swift verliezen bij Ouderkerk. Zowel Sporting Martinus als Swift hebben nu 23 punten, maar het doelsaldo van de Martinianen is net iets beter.

  Vreeswijk uit. U die al een tijd meeloopt in de rood gele polonaise weet dat we hier ooit eerder eens zijn geweest. Even graven in stoffig geheugen en we komen uit in het seizoen 2005-2006. Ga niet vragen naar de uitslag, want daar herinnert uw vaste reporter wedstrijden meestal niet aan. De randzaken, daar ligt de associatie meestal. Zo kan ik u haarfijn vertellen wat Grijze Parel op zijn broodje had in de zomer van 2004 toen we op bezoek waren bij SO Soest. Of dat we in 2008 Hoofdorp SV bezochten en op de terugweg een eend op het voorruit kregen. Of wie weet Quick Amersfoort uit nog, met een slaapdronken Scheve op de achterbank? Zo is er bij Vreeswijk-uit ook een linkje. Geen leuk linkje, maar wel een linkje. Het was namelijk hier in Nieuwegein waar Martiniaan Tjalle Hoekstra zijn enkel brak en lange tijd op het veld werd verzorgd, voordat hij met de ambulance werd opgehaald. Een week later mochten we –stelletje kleuters als we waren en zijn- op zijn gipsen been kalken: de naam de van de Martiniaanse Harde Kern prijkte 6 weken op zijn onderbeen.

  Inmiddels zijn we 14 seizoenen verder en spelen we een klasse lager als toen. De tribune kon ik mij nog heugen en ook de plek waar de ambulance stond en Tjalle werd ingeladen. Verder zijn daar 22 andere spelertjes aan de aftrap, al vroeg ik mij af of Wissie er toen ook al bij was. De stadionspeaker van Vreeswijk refereerde in zijn welkomstpraatje ook naar het duel van toen en gaf aan dat er bij Vreeswijk nog wel een speler actief was die er destijds bij was. Leuke weetjes, over naar de orde van de dag: Vreeswijk - Sporting Martinus.

  Trainer Tom Verhoek moest even puzzelen kort voor aftrap. Jesse (hamstring) en Tiago (te laat) zouden starten, maar vielen buiten de basiself. Voor hen in de plaats David S. en Jefferson. Ook de vaste grensrechter Jan Klarenbeek kon geen acte de presence geven; hij was van de fiets gevallen. Ruud van de Buld nam zijn plek langs het lijntje vandaag over.  De basis zag er al volgt uit:

  Niels Wuhtrich

  Yvo Bary

  Jefferson Vegas

  Christoph Kleiren

  Jeffrey Riemslag

  Björn van Breenen

  Raymon Wismeier

  Nils Spooren

  Ralph Rekkers

  David Soesan

  Joël Cornwall

  Op het bankje: Luka, Valentino en Tiago.

  Na de nederlaag vorige week in de topper versus Swift (0-2) is het zaak voor Sporting Martinus om de laatste twee duels voor de winterstop winnend af te sluiten, om ook na de feestdagen mee te blijven strijden om de titel. Het is dringen aan kop en elk verloren punt kan aan het einde des seizoen grote gevolgen hebben.

  Uit bij Vreeswijk, de nummer 10 op de ranglijst, bleek maar weer hoe groot het verschil is in onze klasse tussen het linkerrijtje en het rechterrijtje. Waar onze helden tegen Swift weinig kans kregen, zo was het vandaag een ogenschijnlijk simpele klus in Nieuwgein. De thuisploeg probeerde dapper op te bouwen van achteruit om zodoende ook de harde wind te bestrijden, maar kwam met name in de beginfase van het duel amper uit de verf. Het was Sporting Martinus wat vanaf minuut 1 de klok sloeg en direct kansen kreeg om te scoren. Ralph Rekkers en David Soesan kregen allebei een dot van een kans, maar troffen beide de keeper op hen weg.  Na deze kansen en binnen tien minuten was het wel raak: Björn mag een goede aanval afronden -assist David- en de openingstreffer van de middag maken. Sporting Martinus blijft de baas op het veld en krijgt mogelijkheden op meer: een schot van Nils gaat net over, een scrimmige voor de keeper wordt niet afgemaakt en Joël schiet op de vuisten van de keeper. Het blijft echter bij 0-1. Halverwege de eerste helft kruipt Vreeswijk uit de schulp en krijgt het een eerste kans als er een vrije trap op 20 meter van de goal wordt gegeven. De bal komt goed voor en kan koppend worden verlengt richting de verre hoek: 1-1. Vreeswijk komt zo uit de eerste de beste kans op gelijke hoogte.  Het is tevens het begin van een mindere fase in de wedstrijd, waarin beide ploegen niet weten te boeien en het voetbal slecht is. Uiteindelijk herpakt Sporting Martinus zich tien minuten voor rust en dan gaat het hard: Yvo kopt raak uit een corner (1-2), David tikt met een mooie schuiver de 1-3 binnen en nog voor rust bekroont Joël een mooie aanval met Martinus’ vierde.

  Met een 1-4 tussenstand zoeken we de kantine op voor een dingetje en een slokje en spreken we de verwachting uit de voor de tweede helft: doorknallen richting de 10 of geconcentreerd uitspelen en schadevrij de 3 punten mee naar huis. Het laatste gebeurd; we zien een tweede helft waarin de Martiniaanse trein niks weggeweest, maar ook geen haast maakt om de circa 400 meegereisde supporters te trakteren op een wervelende voetbalshow. Er zijn wat kansjes her en der, maar het gif is allang uit de wedstrijd. Met Luka en Tiago als invallers voor Yvo en Joël weet Sporting Martinus nog eenmaal tot scoren te komen: David Soesan maakt in de slotfase zijn tweede en Martinus’ vijfde: 1-5.

  Een prima zege, zeer welkom na de nederlaag van vorige week. Door de zege staat Sporting Martinus – weliswaar op doelsaldo- weer bovenaan. Swift verloor vandaag bij Ouderkerk. Beide staan op 23 punten. Volgende week het laatste duel voor de winterstop, dan komt Zwaluwen naar stadion Overburg.

  Trainer Tom Verhoek nam na afloop weer alle tijd voor de lokale pers en sprak de volgende woorden voor u: ‘’Het staat allemaal kort op elkaar; de top 6 staat binnen 3 punten van elkaar. Een 1-5 zege vandaag, 3 punten en het verspelen van punten door de concurrentie is natuurlijk fijn, maar ik kan niet geheel tevreden zijn! Zowel het spel als de randvoorwaarden om goed te functioneren waar onvoldoende vandaag. Daar gaan we deze week met de staf en groep op terugkomen. Wel is het fijn dat we in een matige eerste helft 4 x weten te scoren. Op naar de laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar tegen Zwaluwen!’’