• Sporting Martinus in Valencia (een verslag)

  De selectie van Sporting Martinus verbleef afgelopen week van donderdag tot en met zondag in Valencia voor een trainingskamp. Over de afgelopen dagen hebben wij dagelijks verslag gemaakt voor u.

  De zondagselectie van Sporting Martinus verblijft momenteel voor een trainingskamp in Valencia. In de Spaanse stad van de sinaasappelen, paella en lokale voetbaltrots UD Levante mogen de uitverkorenen der Martiniaanse selectie zich de komende vier dagen gaan vermaken. Niet geheel naar vrije invulling uiteraard; het primaire doel van het trainingskamp is de sportieve voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Doch, twintig ideale schoonzonen met elftalbegeleider en touroperator Kempie als stadsgids aan hun zijde in een heerlijke Spaanse kustplaats, vraagt ook om ruimte voor vertier en volks vermaak.

  De komende vier dagen gaan wij daar verslag voor u van maken. Het sportieve vermengen met het recreatieve, zodat thuisblijvende vriendinnetjes, schoonmoeders en ouders zich geen moment zorgen hoeven te maken om hun kroost.

  Het is -na eerdere trainingskampen in Spanje in Lloret de Mar en Barcelona- de tweede keer dat de reisleiding kiest voor een trainingskamp in Valencia. Eigenlijk een luxe en dat mag best gezegd worden. Voorheen –toen ikzelf nog speelde op bedenkelijk niveau in de onderbondklasse- kwamen we niet verder dan Texel. Of een verloren dorp ergens in de provincie. Met een tentje drie dagen onder een dennenboom in een naaldbos. Zandvoort kan ik mij ook nog herinneren. Daar waaide het altijd. Later –toen mijn schoenen al hoog en breed in de wilgen hingen- werd het landelijk een trend dat zo’n beetje elke club –groot of klein- tijdens de winterstop de grenzen over stak. Sporting Martinus bleef niet achter, ging mee in deze hype en sloeg zodoende jaren geleden al de tenten op in Turkije. In 2012 mochten wij –schrijvende pers, fotograaf en harde kern- mee tijdens een dergelijk trainingskamp. Eerlijk is eerlijk, het zijn mooie ervaringen en los van het sportieve aspect was het voor de teambinding een waardevolle trip. Destijds schoten we in 4 dagen circa 700 foto’s. We laten er u daar nu 3 van zien. Op de foto’s van toen nog enkele jongens die ook nu nog deel uit maken van de selectie en dus mee zijn naar Valencia. Zoek de jonge koppies van een Raymon Wismeijer en Jan Sjerps.
  Mocht u zich afvragen of we dit keer weer mee zijn, dan is het antwoord daarop nee. We laten de mailbox en appgroep dagelijks vollopen met alles wat vanuit Valencia onze kant op komt, vatten het voor u samen en ploffen daarna weer op de bank. Toch zal het een redelijk beeld geven aan de thuisblijvers hoe de welpen van trainers Tom Verhoek en Ronald Renzema zich daar vermaken en gedragen. Aan een degelijke planning en invulling der dagen zal het ook dit jaar in ieder geval niet liggen. Een vuistdik boekwerk werd daags voor vertrek ontvangen met daarin alle informatie, regels en dagplanningen. Tom laat niets aan het toeval over en het zal de heren aan niets ontbreken in ieder geval!

  Donderdag 9 januari

  De dag start al vroeg voor het Martiniaanse gezelschap. Vlucht HV6133 vertrekt deze ochtend al om 06.45 uur en de knullen dienen twee uur voor vertrek in de vertrekhal zich te melden. Geen meldingen van laatkomers, dus een goed begin! Teamleider en achterblijver in regenachtig Nederland Oscar Spooren schiet in de vertrekhal de eerste foto van deze trip:  Rondom dit fotomoment heeft Oscar een nieuwtje: trainer Tom Verhoek heeft bijgetekend. Tom blijft ook komend seizoen de hoofdtrainer van Sporting Martinus en gaat daarmee zijn derde jaar in. Er is nog geen officieel persbericht uitgegaan namens de club, dus we spreken bij deze af: mondje nog even dicht. Desondanks, Tom van harte en succes de komende anderhalf jaar, waarin we hopen terug te keren in de tweede klasse om daar weer structureel te mogen verblijven.

  Met dit goede nieuws in de zak vliegt de groep richting Valencia waar het tegen 09:30 uur voet op vaste bodem zet. Na een korte transfer naar het hotel in een heuse spelersbus, maakt de groep zich op voor een eerste activiteit. Kempie heeft fietsjes geregeld en iedereen mag achter hem aan trappend de stad door. Na 5 kilometer zit het ritje erop en keert men terug in het hotel. Daar volgt een lunch en is er een rustmoment, voordat aan het einde van de middag deel 1 van de quiz van quizmaster Ronald Renzema aanvangt. Na dit traditionele intermezzo gaat de bomvolle agenda op deze eerste dag rustig door. De voetbalspullen worden gepakt en op het fietsje wordt er koers gezet richting het lokale voetbalveld, waar om 20.00 uur de wedstrijd tegen Ciutat de Valencia (2de regional) op de rol staat. Pas na dit duel zal de selectie richting het restaurant vertrekken voor de avondmaaltijd. Van de wedstrijd en maaltijd hebben wij op het moment van tikken voor u nog geen info. Dat houdt u –tezamen met alles wat op vrijdag 10 januari staat te gebeuren- op een volgend moment van ons tegoed. Het doel is om dagelijks in de avond een update te plaatsen.

  Foto’s dag 1:  Schiphol een uur voor vertrek. Het zakgeld van sommigen was reeds verspeeld.  Valencia vanuit de lucht.  Bij aankomst een eigen bus. Brian mocht hem naar het hotel sturen.  Net gearriveerd of het thuisfront krijgt een eerste brief. Raymon Wismeijer doet zijn Marcia vertellen dat alles goed gaat.

  Het hele gezelschap gaat vervolgens met Wissie mee op de fiets om de brief te posten. Ralph had pech: zijn band begaf het. Teambuiling: samen een band plakken.  Bij terugkomst in het hotel is daar de trog.  Lunch. Kempie heeft gekookt. Kiezen tussen kip of vis uit een hele grote pan.  Kempie doet zelf na een halve kip en een pond gamba's even uitbuiken en een uiltje knappen.

  Tot zover de eerste berichtgevingen van de aankomstdag over het trainingskamp in Valencia. Wij wachten op meer info en publiceren weer op vrijdagavond...

  Vrijdag 10 januari (update vrijdag 10/01 21.40 uur)

  Zoals beloofd blikken we deze vrijdagavond in het tweede deel van het verslag van het trainingskamp van Sporting Martinus in Valencia, eerst even terug op de donderdagavond. Sporting Martinus speelde tegen het altijd lastige Ciutat de Valencia en ging met 4-2 onderuit. Jefferson Vegas en Raymon Wismeijer brachten de Martinianen onder het toeziend oog van circa 5000 toeschouwers binnen het kwartier nog wel op een 2-0 voorsprong, maar daarna was de kous af. ‘’Zware benen…’’, zo luidde de argumentatie van trainer Tom op de nederlaag aan de Spaanse kust. ‘’We speelden een goed eerste half uur, maar geven voor rust door twee persoonlijke fouten twee treffers weg. Na rust kwamen we moeizaam op gang en werd het uiteindelijk 4-2 voor de gastheren. Veel zware benen na afloop!’’, aldus trainer Tom Verhoek na afloop van het duel voor de camera’s van de lokale televisiezender.

  Na de wedstrijd werd er een hapje gegeten (tapas; op verzoek van Kempie diepgefrituurd) en taaide daarna het gros af richting hotel om na een lange dag diep onder de wol te kruipen. Echter –als elk jaar- zijn daar de nachtdieren. Gij die als de maan vol aan de hemel staat wakker worden en het nachtleven onveilig gaan maken. Zino, Tino, Kasse en Yvo waren de Martiniaanse nachtdieren die alvast op verkenningstocht gingen in de binnenstad van Valencia.

  De volgende ochtend (vrijdag) was iedereen op tijd aanwezig voor het ontbijt van 09:30 uur. Zo ook de vier nachtdieren van nacht 1, en zo hoort het ook. Dag twee is er eentje die na het ontbijt begint met een training. Van 10:45 uur tot 12:15 uur wordt er ontspannen getraind. Zo was er onder andere het spelletje ‘latje trappen’, waar als je mist, je een kledingstuk dient uit te trekken. Tijdens de tussenstand zag dat er zo uit…  Wie uiteindelijk in adamskostuum over het veld heeft gedarteld is nog onbekend en vreemd genoeg kregen we van die fase van de ‘’training’’ geen foto’s en info toegezonden.

  Na de training volgde een simpele lunch, doch wederom vers bereid door touroperator en kenner van klein eten Kempie, waarna er in de middag tijd voor jezelf was. Net als op de eerste dag was er ook nu aan het einde van de middag uit de hoge hoed van quizmaster Ronald de quiz. Immer leuk vertier. Na dit stukje vermaak is daar al het avondprogramma; uit eten bij de lokale frieterie (keuze van Kemp) en daarna met z'n allen op stap! Foto’s en verhalen van deze avond hopen wij morgen met u te mogen delen. Zaterdag staat onder andere een partijtje beachvoetvolleybal, deel 3 van de quiz en een spelletjesavond op het programma. Graag tot zaterdag, tot de volgende update!

  Foto's vrijdag:  Cuitat de Valencia - Sporting Martinus 4 - 2  De Martiniaanse selectie voor een van de zeven welbekende architectonische wonderen in Valencia, gelegen in het Jardin del Turia.  Naaktlopers in Spanje. Niemand is opgepakt. Jantje S. kreeg wel enkele wulpse lokale vrouwtjes met snorretjes achter zich aan, hebben wij vernomen na horen en zeggen.  Dé foto die nooit mag ontbreken als je een verre vreemde stad aandoet: voor een plaatselijke fontein.  Schaften...  ...en net als gister; uitbuiken. Hij leeft overigens nog hoor.  Quizen met Ronald de quizmaster...  ...en klaar voor de stapavond!

  Zaterdag 11 januari (update 11/01 20.30 uur)

  We verlieten u vrijdag met het nieuws dat de selectie zich ging opmaken voor de stapavond. Volgens bronnen dicht bij het vuur was het een zeer geslaagde avond, waar Yvo ‘de man van avond 1’ was. Wat dat inhoud laat ons ten raden, al hadden wij bij het verkrijgen van onderstaande foto het idee dat Kemp de grote meneer was. Kemp laat zich omringen door liefst zes dames met goed humeur. Handen vol dus voor onze elftalleider.

  Na de bonte avond in St. Patricks –waar de Martiniaanse selectie voor plezier en vertier zorgde- was daar op zaterdagochtend gewoon weer de orde van de dag. Strak om 09:30 uur zat iedereen aan het ontbijt. ‘’Het ontbijt was top en iedereen was weer keurig op tijd. Het gaat erg goed hier; er zijn geen incidenten of problemen geweest’’, aldus een tot nu toe zeer contente hoofdtrainer Tom Verhoek.

  Na het ontbijt klom het gezelschap weer op het fietsje en stond er vanaf 11:00 uur een beachvoetvolleybaltoernooi op het programma. Na twee uurtjes stoeien in het zand is daar Kempie weer met de lunch. De dames van een dag eerder uitgewoond en vermoeid achtergelaten op de hotelkamer en nu alweer druk met afgebakken broodjes, stukken fruit en flesjes water in de weer. Het is me toch een druk baasje die Kemp.  Met goedgevulde magen stapt iedereen na het klokslaan van 13:30 uur weer op het fietsje, want deel III van de quiz staat op het programma. En deel III speelt zich af in de stad zelf, waar de Martinianen allerlei opdrachten dienden uit te voeren. Iedereen die kan fietsen deed mee. Ook gij die onderweg bijvoorbeeld een fietssleutel kwijt waren geraakt, zoals Ronald. Gelukkig was daar de fiets van Valentino, die Ronald mocht lenen. Alleen raakte Ronald ook dit sleuteltje kwijt! Een waardevolle les voor een volgend trainingskamp: geef je sleutels niet aan Ronald af!

  Naast de sleutelproblematiek van de fietsen was daar ook een klein ongeluk met een fietsje. David Kasse deed een paaltje over het hoofd zien en de fiets liep schade op. In tegenstelling tot vorig jaar liep Kasse ditmaal zelf geen fracturen, bulten of bloedneuzen op en liep hij –zij aan zij met de fiets- de route rustig uit.

  Eenmaal terug in het hotel was daar om 17:30 uur wederom een spelletjesavond, voordat we vandaag een herhaling krijgen van gister: samen uit eten en daarna het nachtleven in. Voor zondag –vertrekdag- staat een dag van ontspanning op de rol, waar een ieder zelf invulling aan de dag mag geven. Een vermoeden waar Kemp zijn laatste uurtjes aan gaat spenderen mag u zelf invullen…
  Zondag 12 januari - laatste update van dit verslag

  We verlieten u zaterdagavond op het moment dat de selectie zich voor het avondmaal op kippenpoten en peulvruchten ging werpen. Een lekkere maaltijd voordat het Valenciaanse nachtleven door de Martiniaanse heren van stand voor een laatste maal onveilig wordt gemaakt. Yvo was de grote meneer van stapavond 1; Tiago streek deze eer op na stapavond 2. Op een wazige foto -verderop in dit artikel- zien we hem een innige band op bouwen met een personage van het andere geslacht. Het leverde ongetwijfeld cowboyverhalen op aan de ontbijttafel op zondag, de slotdag van het trainingskamp.

  Slotdag. De selectie vertrekt zondagavond rond 21:00 uur weer richting Amsterdam na een ontspannen laatste dag, waar de heren zelf invulling aan mochten geven. Zo streek een deel neer op een terras, werd er nog een rondje gefietst, gefootgolft of een potje padel gespeeld. Rond 17:00 uur meldde een ieder zich in het restaurant voor het afsluitende diner, alvorens Brian iedereen weer met de stadsbus richting vliegveld bracht. De dag van vandaag –en een beetje van gisteravond- vertellen we u verder in foto’s.

  Zaterdagavond kip met peulen. Weg te spoelen met lauwe Spaanse huiswijn.  Ook aanwezig -de man van de organisatie- Aike van trainigskampen.nl samen met Tom op het kiekje.  Jan en Tom nemen samen even het trainingskamp door. Het was goed zo.  Tijd voor een spelletje...  ...en nog een spelletje...  ...en nóg een spelletje.  Op zondag -de slotdag- vult een ieder zijn eigen momentjes in. Ronald, Tom en Kemp doen nog even wat lui zweet eraf fietsen. Ronald hield de sleutels dit keer wel op zak.  Potje padel.  Finalisten potje footgolf: Zino, Tiago en Nils.  Zij mochten toekijken en zagen dat het goed was.  Ondertussen in het stadscentrum maakte de lokale bevolking zich op...  ...om de Martiniaanse selectie te bedanken voor hun bezoek en uit te zwaaien.  Kemp nam de moeite om gelijktijdig zijn verse vangst van stapavond 2 gedag te zeggen.   De middag wordt afgesloten met een pulletje gerstennat...  ...al deed niet iedereen mee aan de afscheidsborrel.  Het laatste avondmaal voor vertrek...  ...alwaar Joël werd uitgeroepen tot winnnaar van de quiz.  Een weergaloos schitterend mooi t-shirt viel hem ten deel.  Valencia 2020: Vrienden voor het leven...  ...is 't niet schattig? 
   
  Trainer Tom Verhoek sprak vlak voor vertrek van een geweldig trainingskamp: ‘’Het is een geweldig trainingskamp geweest.  Ik heb vooral erg genoten hoe de gehele groep met elkaar is omgegaan dit weekend. Zowel rondom de sportieve activiteiten als de feestelijke activiteiten. Ook als ik de reactie van de spelers peil, kan ik enkel concluderen dat het een zeer geslaagd trainingskamp is geweest. De basis voor een goed vervolg van de tweede competitiehelft is gelegd!’’

  Met deze laatste foto's en woorden van Tom Verhoek sluiten we de verslaggeving rondom het trainingskamp in Valencia af. De selectie zal om 23:55 uur arriveren op Schiphol. U bent welkom om ze af te ontvangen.
  Zaterdag staat er een eerste oefenduel op eigen bodem op het programma. JOS/WGM komt naar dan naar Stadion Overburg. De competitie wordt hervat op zondag 26 jnauari met een uitduel bij PVC.  

  Graag tot dan!

  L.