• Gehavend Sporting Martinus trekt aan langste eind bij Hooglanderveen

  13 nov 2023
 • Deze zondag toog het vlaggenschip van Sporting Martinus op verplaatsing naar Hooglanderveen. Met een aantal basiskrachten geblesseerd langs de kant trof het een voetballend gelijkwaardige tegenstander waar het aanvallend aan stootkracht ontbrak. Qua kansverhouding was het dan ook zeker niet onverdiend dat de equipe van Michael Crombeen uiteindelijk met een 1-2 overwinning huiswaarts keerde.

  Veel blessures
  Keeper Sharique Hovenkamp had nog teveel last van zijn pijnlijke teen en vaste waarde Bjorn van Breenen viel vorige week geblesseerd uit en zal een aantal weken uit de roulatie zijn. Vervolgens liep de juist in de basiself teruggekeerde Anthony Dean in de laatste training voorafgaand aan de wedstrijd andermaal een spierblessure op hetgeen de op de deur van diezelfde basiself kloppende Kamil Boussatta eveneens overkwam. Tel daarbij de weer zo goed als speelklare Chivu Gathier die een tik op de enkel kreeg, Sam Honsdrecht die alweer eventjes met liesklachten kampt en slechts deels inzetbaar bleek en spits Tom Schoonderwoert die nog niet afdoende hersteld is van zijn enkelblessure, dan zult u begrijpen dat het even puzzelen was om de juiste spelers op de juiste plek te posteren. En zien we het belang van een ruime selectie met kwaliteit op de bank om vandaag in Hooglanderveen toch weer vol voor de overwinning te gaan.

  Evenwichtige strijd voor rust
  Genoeg over hen die tijdelijk uit de roulatie zij, we gaan u vertellen wie het wél deden vandaag. Met Sam Honsdrecht voor maximaal de eerste helft, de steeds beter wordende jeugdspeler Nathan Dahele op de linksback positie en de hierdoor naar zijn (bijna al niet meer) vertrouwde plek op het middenveld doorschuivende Nils Spooren aan de start werd afgetrapt in het droge maar ijzig koude Hooglanderveen. De gastheren schoten fel uit de startblokken en zorgden direct met een lange bal naar voren voor gevaar én de eerste hoekschop. Met dynamisch voetbal en veel positiewisselingen moest Sporting Martinus even schakelen voordat het vat op de tegenstander en dus wedstrijd kreeg. In de zevende minuut produceerde Sporting Martinus dan toch de eerste kans; na een goede actie van Dahele op de linkerflank wist Broos Krijger zich knap te ontdoen van zijn directe tegenstander. Zijn voorzet ging helaas net voorbij aan de instormende Ralph Jurka.

  Voorsprong van korte duur
  Halverwege het eerste bedrijf een tweede mogelijkheid voor de roodgele gasten, voor deze gelegenheid en passend bij het grauwe weer, in het grijze reserveshirt gehuld. Bij een scrimmage in het Hooglanderveens doelgebied kon keeper Thomas Peters de bal niet vasthouden waarna Dahele de afvallende bal van juist buiten de zestien met buitenkantje links naar de rechterbenedenhoek deed krullen. Peters was juist op tijd terug op zijn post en in de hoek om het fraaie schot tot hoekschop te verwerken. Op het half uur dan toch de 0-1 voorsprong voor Sporting Martinus. Een voorzet van de rechterflank van Siem Klok gaat voorbij aan Jurka en Jay Day waarna Krijger de bal uit de stuit met een boog op de lat komt en de terugspringende bal alert door Day in het lege doel binnengetikt wordt. Kort daarna had Sporting Martinus kans de genadeklap uit te delen; een fraaie actie van Krijger leidde een schietkans van Sem van Bruggen in. Zijn eerste poging werd gepareerd waarna de return naast het doel verdween. Onrustig handelen in balbezit met onnodig balverlies als gevolg resulteerde in de laatste minuut voor rust in de gelijkmaker. Na een vlijmscherpe tegenaanval van Hooglanderveen met een opening cross naar de rechtervleugel en een puike voorzet van Nick Versteegh was het Menno Bos die de gelijkmaker knap binnenkopte en de 1-1 ruststand liet noteren.

  Meer kansen voor Sporting Martinus
  Na rust kwam als gepland verdediger Jefferson Vegas in de ploeg voor aanvallende middenvelder Sam Honsdrecht waardoor centrale verdediger Michael Mol, a.k.a. “de druistige dribbelaar”, doorschoof naar het middenveld. Sporting Martinus had een minuut of zeven nodig om de volgende kans te creëren; een vlotte aanval over de rechtervleugel via Klok leidde de pass van Day op Van Bruggen in wiens poging tot hoekschop werd verwerkt. Korte tijd later kon Jurka na een scrimmage aanleggen maar zijn schot werd eveneens gestopt. En waar Sporting Martinus wél tot kansen kwam, bleef Hooglanderveen ook na rust voetballend goed voor de dag komen echter zonder noemenswaardige kansen te creëren.

  Winnende goal in grimmige slotfase
  Beide teams werden iets feller op zoek naar een beter resultaat waardoor de wedstrijd een tikkie grimmiger maar zeker niet onsportief werd. Met drie gele kaarten voor Hooglanderveen en twee voor Sporting Martinus werden een paar kleine binnenbrandjes geblust en konden de Amstelveense gasten een kwartier voor tijd juichen na de uiteindelijk winnende treffer. De voorassist kwam van de sterk keepende Dean Palmer. Zijn uittrap over zestig meter bereikte de goed doorgelopen Klok op de rechterflank die de bal direct en scherp aangesneden laag richting zestienmeterlijn voorgaf op de inkomende Krijger. De altijd gevaarlijke vleugelaanvaller bedacht zich geen moment en deed de bal fraai in één tijd van de rechterpantoffel in het netje ploffen: 1-2. De angel was daarmee uit de wedstrijd, Crombeen wisselende nog tweemaal en bracht Joost van Unen voor Siem Klok en debutant Max Musch voor Ralph Jurka. Met een paar fraaie dribbels en een snelle gele prent voor Musch en nog één vervaarlijk uitziende vrije trap van de gastheren veranderde aan de eindstand niets meer en gingen de zwaar bevochten drie punten opgelucht mee terug naar Amstelveen.

  Door puntverlies bij drie van de vier directe concurrenten in de top van de ranglijst werden daar goede zaken gedaan. Sporting Martinus neemt op de gedeeld derde plek drie punten afstand van Antibarbari, komt gelijk met SDO en nadert nummer twee ZSGOWMS tot op een punt. Alleen De Meer wist eveneens de volle buit te pakken en blijft met drie punten voorsprong koploper. Volop spanning dus en een mooi affiche wordt u aangeboden voor aanstaande zondag 19 november. In eigen huis ontvangen we, wederom om 14:00, het Amsterdamse, uit de eerste klasse gedegradeerde en ook nu voorlopig in zwaar weer verkerende, SDZ. Wij ontmoeten u graag weer massaal langs het veld en (na afloop) aan de bar.

  Opstelling Sporting Martinus:
  Dean Palmer, Siem Klok (78. Joost van Unen), Michael Mol, Christoph Kleiren, Nathan Dahele, Jay Day, Nils Spooren, Sam Honsdrecht (46. Jefferson Vegas), Sem van Bruggen, Ralph Jurka (78. Max Musch), Broos Krijger

  Kijkt u voor meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op
  https://www.facebook.com/groups/395152963878170
  https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/nipte-zege-sporting-martinus-hooglanderveen/
  https://www.vvhooglanderveen.nl/het-1e-elftal-komt-net-te-kort-tegen-sporting-martinus
  - Samenvatting: https://www.youtube.com/watch?v=t8pfhbhpBUg
  https://1amstelveen.nl/8amstelveen/ - het wekelijkse voetbalpraatprogramma “De 8 van Amstelveen”, iedere dinsdag op https://1Amstelveen.nl
  - Uitslagen en programma zijn terug te vinden op https://www.hollandsevelden.nl/competities/2023-2024/west-1/zo/2b