• Oppermachtig Sporting Martinus wint overtuigend van Bloemendaal

  4 mrt 2024
 • Na de teleurstellende nederlaag vorige week in en tegen Abcoude was het keurkorps van trainer-coach Michael Crombeen er alles aan gelegen om deze zondag de drie punten in eigen huis te houden. Ondanks afwezigheid van sterkhouders Christoph Kleiren, Siem Klok en Broos Krijger legde het Martiniaans vlaggenschip een puike partij op de kunstmat, had Bloemendaal weinig tot niets in te brengen en won Martinus overtuigend met 3-1.

  Goede eerste helft levert veel kansen en een 2-0 ruststand op
  Sporting Martinus begon voortvarend aan de wedstrijd, combineerde er lustig op los en gaf achterin nauwelijks iets weg. Al na zeven minuten krulde Sam Honsdrecht de eerste vrije trap net naast de kruising, vijf minuten later gevolgd door een afgeslagen corner van diezelfde Honsdrecht die in de rebound met links door Michael Mol naast geschoten werd. Na een stief kwartier noteerden we de eerste kans voor spits Sem van Bruggen die de bal net te ver van zijn dodelijke rechter liet springen en zo leest u wat wij zagen; een aanvangsfase met eenrichtingsverkeer richting strand.

  Pas na twintig minuten volgde het eerste wapenfeitje van onze gewaardeerde gasten uit Bloemendaal. Een vrije trap van de rechterflank ging aan alles en iedereen en toch maar net langs de tweede paal voorbij aan keeper Sharique Hovenkamp. Direct nam Sporting Martinus het heft terug in handen en het openingsdoelpunt kon dan ook nauwelijks uitblijven. Eerst schoot Bjorn van Breenen een vrije trap rakelings naast alvorens de terechte 1-0 in de 33e minuut op het scorebord verscheen: Chivu Gathier onderschepte een inspeelpass, speelde zijn tegenstander uit en opende op de rechterflank op de mee opgekomen Jay Day. Anthony Dean kwam net niet aan de bal, verraste wel de Bloemendaalse defensie waardoor de bal panklaar in de voeten van Martijn Guitink viel die zijn neusje voor doelpunten weer eens in de juiste richting had staan en de bal gedecideerd in de rechter benedenhoek inschoot.

  Een moment van minder scherp uitverdedigen aan Sporting Martinus kant leverde nog een kleine schotkans op die keurig onschadelijk werd gemaakt door Hovenkamp alvorens het roodgeel na een prachtige aanval in de 40e minuut de 2-0 ruststand liet optekenen. Op de rechterflank was het wederom de mee opgekomen Day die Guitink inspeelde. Na een dubbele een-twee combinatie door Guitink met Dean en Gathier bleef de bal liggen voor de voeten van Dean die met links verwoestend uithaalde en via onderkant lat Bloemendaal-goalie Barry van den Brink kansloos liet. Helaas bleek dit ook het slotakkoord van een sterk optreden door Dean; met spierklachten moest hij zich vlak voor rust laten vervangen door Jefferson Vegas die rechts achterin de plek van Day overnam die hierdoor kon doorschuiven naar zijn vertrouwde positie op het middenveld.

  De koek was echter nog niet op in de resterende extra tijd voorafgaand aan het kopje thee: met een puike steekpass zette Van Bruggen Day alleen voor de keeper, zijn schot ging naast. En Honsdrecht bereikte met een crosspass over de hele Guitink nog een keer die de bal beter inschatte dan de verdediger pal voor hem waardoor ook Guitink alleen voor Van den Brink opdook en zijn schot gekeerd zag worden. Met een tegelijk zuinige en toch comfortabele 2-0 voorsprong zochten beide teams de kleedkamer op.

  Ook na rust veel en (te) weinig doelpunten
  In het tweede bedrijf zette Sporting Martinus de jacht op meer doelpunten onverdroten voort.
  Vrij snel al wederom een fraaie opening van Honsdrecht op Van Bruggen wiens schot nog gestopt werd. In de 62e minuut was ’t wél raak. Wederom werd Day op rechts weggestuurd en bood hij de goed vrijkomende Van Bruggen een niet te missen kans die als zodanig hard en overtuigend in de verre hoek afgerond werd. Met deze 3-0 voorsprong was de wedstrijd wel gespeeld en kon er gewisseld worden. Voor het laatste kwartier kwam Simon Roozendaal van lang en ver weggeweest in de ploeg voor Gathier en werd eerstejaars senior Hidde Kerstens voor zijn debuutoptreden in de Martiniaanse hoofdmacht ingebracht voor Guitink.

  Een lelijk slippertje van de verder puik keepende Hovenkamp leidde helaas de onnodige tegentreffer van Bloemendaal in waarmee de 3-1 eindstand een feit was. Met Bryce Day voor Van Breenen en Tom Schoonderwoert voor Van Bruggen voor de laatste 10 minuten en nog een laatste poging van Jay Day om de score een beter aanzien te geven vond de goed leidende scheidsrechter Groot het verder wel welletjes. Een heerlijke voetbalmiddag in een dito voorjaarszonnetje zat er op en Sporting Martinus kan zich opmaken voor de volgende belangrijke wedstrijden om aan te blijven haken in de titelstrijd.

  Top drie neemt afstand; titelstrijd ligt open
  Ook koploper ZSGOWMS won zijn wedstrijd van Roda ’23, veroverde de tweede periodetitel en blijft op vier punten voorsprong van Sporting Martinus. Nummer twee De Meer versloeg het onderaan bungelende SDZ en volgt de koploper op één punt. Sporting Martinus vinden we dus nog altijd terug op plek drie met inmiddels acht punten voorsprong op nummer vier SDO dat in eigen huis ten onder ging tegen VFC en negen punten op Antibarbari dat thuis niet verder kwam dan een gelijkspel tegen Soest. Weet dat alle topploegen elkaar onderling nog treffen waarbij Sporting Martinus zowel ZSGOWMS als De Meer in het eigen Stadion Overburg ontvangt. Alles is dus nog mogelijk!

  Aanstaande zondag 10 maart gaat het Martiniaans vlaggenschip in Amsterdam op bezoek bij gevaarlijke outsider DCG. Aanvang 14:00 op Sportpark Ookmeer alwaar we weer ouderwets veel rood en geel langs de lijn verwachten. Tot dan!

  Opstelling Sporting Martinus:
  Sharique Hovenkamp, Jay Day, Michael Mol, Nathan Dahele, Nils Spooren, Bjorn van Breenen (82. Bryce Day), Chivu Gathier (75. Simon Rozendaal), Sam Honsdrecht, Anthony Dean (42. Jefferson Vegas), Sem van Bruggen (82. Tom Schoonderwoert), Martijn Guitink (75. Hidde Kerstens)

  Kijkt u voor meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op
  • https://www.facebook.com/groups/395152963878170
  • https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/sporting-martinus-vlamt-tegen-bvc-bloemendaal/
  • Foto’s van fotograaf Jos Spitteler van Het Amsterdamsche Voetbal:  https://photos.google.com/share/AF1QipNl3FkK08geZ8Rb0fvIrZZtaAYtNRsYfnHSATCJGl29_jp31iwflPYLlihBlduYVg?key=Z2ZGbWpYUl9nbjFOOHdOMXQ5dl91QndhemtsbGtR
  • https://1amstelveen.nl/8amstelveen/ - het wekelijkse voetbalpraatprogramma “De 8 van Amstelveen”, iedere dinsdag op https://1Amstelveen.nl
  • Uitslagen en programma zijn terug te vinden op https://www.hollandsevelden.nl/competities/2023-2024/west-1/zo/2b/

   Introfoto: Jos Spitteler, Het Amsterdamsche Voetbal