• Oppermachtig Sporting Martinus boekt overtuigende 3-0 overwinning op SO Soest

  6 nov 2023
 • In een regenachtig decor reageerde Sporting Martinus zoals verwacht mocht worden na de niet onterechte maar toch onnodige eerste nederlaag van het seizoen vorige week. SO Soest dat na vandaag op ZSGOWMS na de hele top zes en het lager geklasseerde maar toch sterke DCG trof en toch pas één keer verloor, kwam er tegen het roodgele legioen van trainer-coach Michael Crombeen niet aan te pas. Met twee doelpunten voor, één na rust en een handvol kansen op meer doelpunten had de uitslag zelfs hoger uit kunnen vallen.

  Onrustig startend Sporting Martinus neemt snel heft in handen
  Na een wat onrustige voorbereiding waarin op het laatste moment keeper Sharique Hovenkamp niet in staat bleek te kunnen spelen en voor hem in de plaats Dean Palmer een zeer verdienstelijke wedstrijd keepte, het dak van Stadion Overburg door een technische storing de gehele wedstrijd open bleef, zo ook de hemel, en scheidsrechter Simon pas vanochtend werd opgeroepen om zijn uitgevallen collega te vervangen, kon de wedstrijd alsnog klokslag twee uur aanvangen. Met Nils Spooren en de eveneens na blessureleed terugkerende en voor het eerst startende Anthony Dean in de basisopstelling begon Sporting Martinus agressief maar soms wat slordig aan de wedstrijd. SO Soest toonde zich fel en weerbaar in de duels maar wist voetballend weinig potten te breken, laat staan grote kansen te creëren.

  Al direct in de tweede minuut was het bijna raak voor de thuisploeg. Een kort genomen corner aan de linkerkant werd door Sam Honsdrecht fraai tot bij de tweede paal gekruld waar, wie anders, Siem Klok met een knappe kopbal de lat raakte. Na een stief kwartier de volgende kans met een schot randje zestien van Sam Honsdrecht dat juist op tijd geblokt werd. En zo duurde het uiteindelijk een klein half uur tot er voor de eerste keer gejuicht kon worden. Wederom vanuit een dood spelmoment, dit keer een corner van de rechterflank met de vlijmscherpe linker van Bjorn van Breenen, was het Michael Mol die inkopte en de ongelukkige Soester verdediger Michael Pashley nodig had om de bal in eigen doel te werken: 1-0. Korte tijd later was het bijna weer raak. Uit de kluts lag de bal ineens voor de voeten van Sem van Bruggen die zag dat doelwachter Hein Janmaat ver voor zijn doel stond; Van Bruggen’s poging zeilde net over de deklat heen.

  Met een veilige marge de rust in
  Aanhoudende aanvalsgolven en kansen op het Soester doel resulteerden uiteindelijk in de verdiende 2-0. Een balverovering op linksachter door captain Christoph Kleiren leidde een snelle counter in waarbij Broos Krijger na een fraaie rush langs twee man Sam Honsdrecht bediende die op zijn beurt op de rechtervleugel Anthony Dean bereikte. En daar zagen we Dean ouderwets doen waarvoor het publiek naar Stadion Overburg komt; in een 1:1 duel speelde hij naar binnen kappend zijn directe tegenstander uit, ook nummer twee liet hij dolend zijn hielen zien en vlak voordat nummer drie kon ingrijpen schoof hij de bal fraai met links onhoudbaar in de benedenhoek en maakte Dean zijn net zo lekkere, bevrijdende als fraaie eerste (officiële) goal van het seizoen. Een (hopelijk) klein smetje op de wedstrijd was het geblesseerd uitvallen van Bjorn van Breenen. Vijf minuten voor rust werd hij bij een verdedigende actie in de rug gelopen waarna zijn knie een verdraaiing maakte waar deze uiteindelijk niet tegen bestand bleek. Na nog even proberen moest Van Breenen zich tegen het rustsignaal laten vervangen door Kamil Boussatta.

  Na rust stelt een veel beter Sporting Martinus de overwinning veilig.
  Bij aanvang van het tweede bedrijf kwam Martijn Guitink binnen de lijnen voor Anthony Dean en al snel kon ook Guitink zich laten gelden. Na goed doorzetten veroverde hij de bal, bediende Van Bruggen die op zijn beurt de bij de eerste paal inglijdende Jay Day in stelling bracht. Zijn poging werd nog tot corner geblokt. En wéér was daar een dood spelmoment als inleiding op de 3-0. We zijn dan (letterlijk) koud tien minuten onderweg als Spooren de corner vanaf de rechterflank nog maar weer eens bij Klok op het hoofd legt. Zijn kopbal gaat naast, wordt van de achterlijn teruggetrokken en na nog twee pogingen van Klok, een scrimmage met blok bij Broos Krijger beland de bal randje zestien voor de linker van Honsdrecht die onberispelijk uithaalt en de bal in de linkerbenedenhoek schiet.

  De wedstrijd is dan gespeeld maar de brigade van Crombeen gaat onvervalst op zoek naar meer doelpunten. Vijf minuten na de 3-0 volgt een snel uitgevoerde counter: Spooren verovert de bal op links en opent over de hele naar Honsdrecht waarna in hoog tempo (ik probeer het hier bij te houden) een dubbel een-tweetje met Bousatta opgetuigd wordt en laatstgenoemde de bal in de loop, in goed Vlaams “in één taid” op doel afwerkt, helaas andermaal op de lat.

  Met nog vijfentwintig minuten op de klok kwamen Ralph Jurka (voor Honsdrecht) en Nathan Dahele (voor Spooren) in de ploeg. Korte tijd later liep de toch al ongelukkige Pashley tegen zijn tweede gele kaart aan waardoor SO Soest zich in ondertal verder beperkte tot verdedigen. Ook Ibrahim (Ibi voor intimi) Uwamahoro kwam nog in de ploeg voor Krijger, werd een schot van Guitink gestopt en verrichtte doelman Palmer nog een katachtige redding, daarmee zijn clean sheet veiligstellend.

  Al met al een puike een zeer verdiende overwinning voor het Martiniaans vlaggenschip waarbij de score ook zo maar 5 of 6-0 had kunnen zijn. Laten we het er op houden dat de heren die doelpunten dan tot een volgende gelegenheid bewaren. En die is er al snel weer want aanstaande zondag 12 november reist het voetbalcircus richting Amersfoort alwaar om 14:00, net ten noorden daarvan, de krachten gemeten zullen worden met Hooglanderveen. Uiteraard bent u allen ook daar weer van harte welkom om te genieten van onze matadoren. Samen met een bakje koffie, kommetje soep, klef broodje en/of koud biertje altijd goed voor een onvervalste voetbalzondag ergens in het land!

  Opstelling Sporting Martinus:
  Dean Palmer, Siem Klok, Michael Mol, Christoph Kleiren, Nils Spooren (65. Nathan Dahele), Jay Day, Bjorn van Breenen (44. Kamil Boussatta), Sam Honsdrecht (65. Ralph Jurka), Anthony Dean (46. Martijn Guitink), Sem van Bruggen, Broos Krijger (70. Ibrahim Uwamahoro)

  Kijkt u voor meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op
  • https://www.facebook.com/groups/395152963878170
  • https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/sporting-martinus-wint-heel-eenvoudig-van-so-soest/
  • https://www.so-soest.nl/nieuws/12300/so-soest-machteloos-bij-sp.-martinus
  • https://1amstelveen.nl/8amstelveen/ - het wekelijkse voetbalpraatprogramma “De 8 van Amstelveen”, iedere dinsdag op https://1Amstelveen.nl
  • Uitslagen en programma zijn terug te vinden op https://www.hollandsevelden.nl/competities/2023-2024/west-1/zo/2b/