• Onmachtig Sporting Martinus verliest in extremis bij medekoploper ZSGOWMS

  30 okt 2023
 • 29.10.2023 | ZSGOWMS - Sporting Martinus: 2-1
  Na een competitievrij weekend vorige week en twee doordeweekse oefenwedstrijden waarin met 2-1 werd gewonnen van derdeklasser Amstelveen Heemraad en met 1-1 gelijkgespeeld tegen eersteklasser ASV De Dijk stond deze zondag de topper tegen medekoploper ZSGOWMS op het programma. Met vooraf (samen met Antibarbari en De Meer) vier teams op gelijke hoogte aan kop met allen driemaal winst en eenmaal verlies werd het een zaak van bijblijven of (tijdelijk) afhaken. En dat  in een rechtstreeks duel met voormalig teamgenoot en publiekslieveling Tiago dos Santos. Aanvallend was Sporting Martinus vandaag onmachtig, bleek ZSGOWMS met name fysiek sterker en bleven de drie punten in Amsterdam. We gaan in de achtervolging.

  Mat Sporting Martinus komt voor rust onnodig op achterstand
  Op een wederkerig koud en sfeerloos Sportpark Ookmeer bleken ZSGOWMS en Sporting Martinus andermaal aan elkaar gewaagd. Waar de gastheren in overigens faire duels met name fysiek de boventoon voerden bleek de roodgele equipe van coach Michael Crombeen voetballend zeker niet onder te doen. Tot aan de zestienmeter zag het er allemaal veelbelovend uit, daadwerkelijke kansen deden zich nauwelijks voor.

  Crombeen startte in zijn min of meer vertrouwde opstelling met dit keer aanvoerder Christoph Kleiren op linksachter wiens positie in het centrum werd ingevuld door Jefferson Vegas. Na een kwartier vruchteloos heen en weer schuiven voornamelijk op het middenveld ontstond de eerste hachelijke situatie voor het doel van Sharique Hovenkamp; uit een snelle aanval over de rechtervleugel van ZSGOWMS belandde de bal hard en laag in de doelmond waar deze aan alles en iedereen voorbij, zonder schade voor het doel langs verdween. Tien minuten later was het wel raak. Of mis zo u wil. Tweemaal kort na elkaar onzorgvuldig uitverdedigen door het Martiniaanse centrale verdedigingsduo leidde onnodig balverlies is waarna de gasten konden overnemen en middels een vlotte combinatie, afgerond door Revino Morsen, Hovenkamp kansloos lieten: 1-0. Sporting Martinus stelde daar in het resterende kwart tot de rust te weinig tegenover om aanspraak te maken op de gelijkmaker waardoor beide ploegen met deze tussenstand de kleedkamers opzochten.

  Fitter Sporting Martinus na rust sterker
  In ongewijzigde samenstelling toog Sporting Martinus in het tweede bedrijf vol goede moed richting ZSGOWMS-doel en nam het zienderogen meer bezit van het middenveld. Nog altijd werden aanvallend weinig potten gebroken maar de tegenstander en daarmee wedstrijd waren onder controle. Met een half uur te gaan bracht Crombeen meer aanvallende impulsen met Kamil Boussatta (zijn officiële competitiedebuut in het vlaggenschip) en Anthony Dean voor Jefferson Vegas en Ralph Jurka. Al snel leidde een vlotte aanval door het centrum de eerste goed kans in; Boussatta werd weggestoken, het schot met zijn fractioneel mindere linker werd vakkundig gekeerd door doelman Tamba dos Santos, jawel nog altijd broer van… De volgende wissels dienden zich aan; Martijn Guitink verving Sam Honsdrecht en Ibrahim Uwamahoro kwam in de plaats van Broos Krijger.

  Slotfase met kansen en doelpunten over en weer
  Op zoek naar de gelijkmaker gaf Sporting Martinus meer ruimte achterin weg waardoor ZSGOWMS een ruime tien minuten voor tijd de wedstrijd in het slot leek te gooien. Voormalig Martiniaans troetelkind Tiago werd in de diepte gelanceerd, zijn schot werd juist op tijd door wie anders dan de eveneens razendsnelle Siem Klok geblokt. Met zijn laatste wissel bracht Crombeen de weer van een spierblessure terugkerende Nils Spooren in het veld voor de moegestreden Bjorn van Breenen, gelijktijdig werd Klok naar het front gestuurd voor aanvallende versterking in de spits naast Sem van Bruggen. En dat loonde. Een fraaie aanval over rechts belandde bij Jay Day die een loepzuivere voorzet op het hoofd van Klok afleverde. Op zijn welbekende manier torende Siem andermaal boven alles en iedereen uit om de bal diagonaal, mét gepaste stuit, achter doelman Dos Santos binnen te koppen: 1-1. De krachten vloeiden zichtbaar weg bij ZSGOWMS en Sporting Martinus drong aan op weg naar meer. Uit een voorzet vanaf de linkerflank van Spooren belandde de bal, onderweg getoucheerd, andermaal bij Klok op het hoofd, dit keer was zijn kopbal een prooi voor Dos Santos. Ook Guitink kreeg nog een halve kans na een bal die net van zijn borst af stuitte maar de 1-2 wilde niet vallen.

  Aan de andere kant voltrok zich vervolgens het noodlot. Na een ogenschijnlijk onschuldige overtreding mocht Kürsat Cil aanleggen voor een vrije trap. Met een fraai schot in de uiterste hoek verschalkte hij Hovenkamp en bracht hij ZSGOWMS op een 2-1 voorsprong. Dat dit later ook de eindstand bleek werd mede mogelijk gemaakt door de overigens goed fluitende scheidsrechter De Groot middels het wegwuiven in de dying seconds van een overtreding binnen het strafschopgebied op Sem van Bruggen. Bekijkt u het fragment en oordeelt u zelf. Met geluid erbij weet u in ieder geval hoe het verder geheel objectieve Martinaans publiek erover dacht.

  Eerste nederlaag een feit; volgende week SO Soest op bezoek
  De eerste nederlaag van het seizoen is een feit. Maar het seizoen is nog lang en we doen goed mee. Tel daarbij dat de patronen die Crombeen in zijn hoofd heeft nog lang niet allemaal de koppies en benen van zijn spelers bereikt hebben en dat er dus nog veel potentie in het elftal zit. We kunnen dan ook haast niet wachten tot de volgende wedstrijd aanstaande zondag. In het ongetwijfeld afgeladen Stadion Overburg ontvangen we SO Soest dat ons vorig seizoen in eigen huis drie punten afhandig maakte. U kent vast het verhaal van het appeltje en het schilletje… dus zien u graag weer massaal langs de kant.

  Opstelling Sporting Martinus:
  Sharique Hovenkamp, Siem Klok, Michael Mol, Jefferson Vegas (60. Kamil Boussatta), Christoph Kleiren, Jay Day, Bjorn van Breenen (80. Nils Spooren), Sam Honsdrecht (75. Martijn Guitink), Broos Krijger (75. Ibrahim Uwamahoro), Ralph Jurka (60. Anthony Dean), Sem van Bruggen

  Kijkt u voor meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op