• Martinus beleeft hoogtepunt van seizoen met uitwinst bij Sporting Almere

  11 feb 2020
 • Een dikverdiende uitzege tegen concurrent Sporting Almere betekende voor Sporting Martinus (zaterdag 1) het absolute hoogtepunt van het seizoen: 1-3.

  Wissel Lucas van den Hengel sjokt vlak voor de aftrap nog even naar de auto, om paraplus te pakken. De dug-out heeft geen afdakje. Of windschermen. Het is een houten bankje.


  Het was een graad of 8, het wolkendek diepgrijs gekleurd.  De wedstrijd werd weer eens gespeeld op 'echt gras'. Hoewel dat na één goede glijpartij ook weer veranderde in een bruine drab. Deze omstandigheden vormden het decor voor een waar Martinusvoetbalfeest die de aanwezige fan kon bekoren.

  Met een door sterspeler Jamie Slamet verzorgde roti - hij heeft zijn eigen toko - als beloning in het vooruitzicht zijn de Martinianen geen enkel moment in de problemen geweest, op een zeldzaam communicatiefoutje achterin na. Vanaf de eerste minuut was het menens voor de Amstelveners.

  Al snel viel de 1-0 doordat de keeper van Almere een dwarrelbal van Slamet niet kon wegwerken, waarna verdediger Thomas Hansen de bal richting doel kopte. Als een echte spits gaf Marco Habets het laatste tikje. Direct hierna ging het vingertje van Habets omhoog: hij had 'm gemaakt.

  Martinus drukte door. Linksbuiten Jasper Brinkhof dwong de verdediging van Almere tot een blunder door goed druk te zetten. De talentvolle Brinkhof greep deze buitenkans met beide handen aan door de bal koelbloedig langs de keeper te schuiven: 0-2.

  Snel hierna werd het alweer 1-2. Een bal over de het hart van de verdediging bleek te lastig voor de Martinianen. Hansen keek naar Boes en Boes naar Sciani. Maar niemand raakte de bal.

  Door een domme overtreding  van Almere - een van velen - belandde de bal zo'n 20 meter van het doel. Een uitgelezen mogelijkheid voor Slamet. En zoals verwacht maakte hij het weer waar. Een harde bal met veel effect was te machtig voor keeper en muur: 1-3.

  In de tweede helft is Martinus niet meer in de problemen geweest. Ze konden de wedstrijd zakelijk uitspelen en wonnen zo een belangrijk duel met een directe concurrent.

  DE CIJFERS

  8 - Alejandro Sciani hield wederom niet de nul, maar speelde opnieuw een sterke pot door de ballen díe hij kreeg, ook gewoon te pakken. Het vertrouwen van de Argentijn is almaar groeiende, en dat is terug te zien in zijn spel.

  6,5 - Het leek weer even wennen op rechtsachter voor Olaf Heyblom. Met de schorsing van Zack 'the rightback maniac' Kelleher werd er wat geschoven achterin. Toch speelde hij een voldoende door te doen wat 'ie moest doen, ondanks een paar zwakke ingrepen.

  9 - Thomas Hansen speelde weer als de ongenaakbare, onverstoorbare verdediger waar de Martinusfans zo van zijn gaan houden de afgelopen jaren. Alleen al met zijn aanwezigheid straalt Hansen een autoriteit uit die tegenstander angst inboezemt en medespelers extra vertrouwen geeft.

  8 - Robby Boes had precies de goede drive en motivatie te pakken. Hij speelde hard, maar niet te. Hij wilde voetballen, maar niet altijd. Perfect gebalanceerd. Ook Boes heeft dit seizoen geleerd dat de bal af en toe flink wegpoeieren gewoon de beste optie is.

  8,5 - Soms was Sander van Dam nog wat zoekende dit seizoen. Nu op linksback. Oud en vertrouwd voor Van Dam. En dat bleek. Met rake verdedigende ingrepen en heerlijk positiespel speelde hij een uitstekende wedstrijd.

  6,5 - Het was niet de beste wedstrijd voor Jorrit Veltman. Aan de bal kwam hij maar weinig echt in het spel voor, mede door een belabberd veld, waardoor over de grond voetballen werd bemoeilijkt. Verdedigend stond hij zijn mannetje en kwam hij nauwelijks in de problemen. Voldoende.

  7,5 - Het overzicht en de rust. Beide waren aanwezig bij Dik Bouwman. Hij weet waar de ruimte ligt op het veld en weet die vaak ook te vinden door zijn prima techniek en nauwkeurige passing. Heel af en toe denkt de middenvelder nog dat 'ie bij Nautilus in de vijfde klasse speelt. Nee Dik, dit is de vierde klasse. Hier moet snel worden gehandeld.

  9,5 - De absolute vedette. Zonder bijbehorende neigingen. Jamie Slamet neemt dit Martinus al het hele seizoen op sleeptouw. Niet van de bal te krijgen als ie zijn lichaam in de strijd gooit. Veruit de beste techniek. En - niet onbelangrijk - heel gevaarlijk voor het doel. De verdiende Man of the Match.

  7 - Mees Budding speelde zijn beste spel als hij de bal niet in bezit had. Constant afjagen, waardoor de tegenstander onder druk kwam te staan, hij liep soms helemaal op rechtsback om zijn verdediging te helpen. Aanvallend was de rappe rechtsbuiten soms gevaarlijk, maar soms net ongelukkig.

  7,5 - Good old Marco Habets in de spits. Deze nuttige speler haalt altijd een voldoende, waar je 'm ook neerzet. Ook tegen Sporting Almere bleek de boomlange jurist - hij heeft ook nog een leven buiten het voetbal - een plaag voor de verdediging. Hij rommelt en frommelt zich erlangs met zijn uitschuifbenen en hij loopt op elke diepe bal. Gewoon lekker om zo'n speler erbij te hebben.

  7,5 - Hij kreeg het vertrouwen van trainer Lissaur en dat betaalde hij dubbel en dwars terug. Het was Jasper Brinkhof die de verdediging tot een fout afdwong waarna hij heel kalm de 2-0 binnenschoof. Hij had zelfs nog kansen op meer doelpunten, maar had net niet het geluk in de afwerking. Verder speelde de kersverse linksbuiten een goede wedstrijd door de rust aan de bal te bewaren en deze in de ploeg te houden.

  Invallers: Lucas van den Hengel stond koud in het veld toen hij het weer aan de stok kreeg met een tegenstander.
  Met een paar goede acties kon Yohanes Mehretab toch nog zijn bijdrage leveren aan de tweede winstpartij van Martinus dit seizoen.
  Eigenlijk zou hij starten, maar een pijnlijk lichaam zorgde ervoor dat Jessy Lissaur Slamet pas in de tweede helft moest vervangen. Lissaur liep een paar tegenstanders omver