• Historische promotie vlaggenschip Sporting Martinus na 5-1 winst in promotiefinale

  17 jun 2024
 • Met een GRANDE FINALE sluiten we seizoen 2023-2024 af. Het veelbewogen en vooral goede seizoen werd door Sporting Martinus afgesloten met een knallende 5-1 overwinning op SVA Assendelft waarmee promotie naar de 1e klasse een feit is. Voor het eerst in de clubhistorie zal Sporting Martinus uitkomen op het hoogste niveau in district West 1 !! 

  In de nacompetitie 1e/2e klasse kwamen in totaal 18 teams uit die in 4 rondes knock-out wedstrijden streden om slechts twee plekken in de 1e klasse; 6 herkansers uit de 1e klasse (nrs. 9, 10 en 11 van 1A en 1B) en 12 (doorgeschoven) periodekampioenen uit de 2e klasse zaterdag en zondag. Slechts 4 ploegen speelden in de 1e ronde voor een plek in de 2e, de kwartfinale. Daar was Sporting Martinus voor vrijgesteld. In die kwartfinale werd nummer 11 van 1A Fortuna Wormerveer verslagen en tot degradatie gedwongen, in de halve finale trof ook ASV De Dijk, nummer 9 van 1A dat lot. Zodoende kon het Martiniaans vlaggenschip zich opmaken voor een ware finale op 16 juni. Op neutraal terrein was het Assendelftse SVA tegenstander van een met name voor rust spannende finale waarin Sporting Martinus met een afgetekende 5-1 overwinning de terechte winnaar bleek. Naast Hoofddorp dat zich in de andere finale wist te handhaven in de 1e klasse bleek Sporting Martinus de enige van 12 2e klassers die via de nacompetitie promoveert en zullen liefst 5 van de 6 1e klassers na de zomer een stapje terug moeten doen.

  De aanloop
  In verband met de EK-wedstrijd Polen - Nederland om 15:00 werd deze promotiefinale al om 11:30 gespeeld. SV Hillegom werd door beide partijen overeengekomen als beste locatie, iedereen die getuige was van deze finale heeft dat kunnen beamen. In een finalewaardig decor op het prachtige nieuwe complex in Hillegom werden beide finalisten vorstelijk onthaald door bestuur en vrijwilligers. Een grote pluim voor SV Hillegom.

  De dag begon als gebruikelijk met de wedstrijdbespreking in het eigen Stadion Overburg. In plaats van regulier 12:30 kwamen staf en spelers nu al om 9:00 bij elkaar voor de laatste technische en tactische aanwijzingen van trainer-coach Michael Crombeen. Aansluitend om 9:20 vertrok de bus met staf, spelers, bestuur, enkele vaste supporters én een zevental spelers van het 2e elftal richting Hillegom. Een uur later volgde een afgeladen tweede bus met toeschouwers die deze historische dag niet wilden missen. Een kleine anderhalf uur voor aanvang kwamen beide bussen van Sporting Martinus en SVA gelijktijdig aan en kon de finale voorbereiding voor beide teams uitgerold worden.

  Tijdens de warming-up stroomde het complex voller en voller met van beide kampen een extra supportersbus en na het welkomstwoord, vrijgeven van opstellingen en opkomst van spelers zaten een goede 700 toeschouwers er klaar voor; het spektakel kon beginnen.

  Sporting Martinus schiet uit de startblokken
  In het eigen rood-geel liet Sporting Martinus er geen gras over groeien en liet direct vanaf de aftrap zien wat de intenties waren. Met uitgekiend combinatiespel, rust achterin en ruimte op de vleugels werd in hoog tempo maar zorgvuldig gezocht naar de eerste openingen. Het centrale duo Christoph Klieren en Michael Mol zette samen met de meevoetballende doelwachter Dean Palmer de lijnen uit en probeerde via vleugelverdedigers Siem Klok en Nils Spooren voeding te geven aan de aanvalsopbouw. Afwisselend lieten middenvelders Chivu Gathier en Sam Honsdrecht zich uitzakken om ingespeeld te kunnen worden en regisseerde Bjorn van Breenen het spel tussen de linies. Als vanouds zorgden vleugelspitsen Anthony Dean en Broos Krijger met individuele acties en korte combinaties voor veel dreiging en stak centrumspits Sem van Bruggen veel energie in het afjagen van de tegenstander en daarna weer de vrije ruimte zoeken om zelf gevaarlijk te worden.

  Gedurende de eerste 25 minuten was het Sporting Martinus dat de wedstrijd dicteerde en al tot drie goede kansen en een handjevol corners kwam. Sam Honsdrecht was het dichts bij de openingstreffer toen hij alleen voor SVA-goalie Max Boon verscheen en zijn schot net naast zag gaan. Uw correspondent had deze notitie nauwelijks vastgelegd of SVA kwam geheel tegen de verhouding op voorsprong. Bij zo ongeveer de eerste gelegenheid op rood-geel grondgebied leek er niets aan de hand toen aanvoerder Kleiren onverwacht weggleed en SVA vrije doortocht werd geboden. Palmer wist de eerste inzet nog kranig te weren maar bij de rebound was hij kansloos; Daan Rijkhoff schoot namens SVA de openingstreffer op het scorebord: 0-1

  De draad even kwijt
  Het gevoel van “het zal toch niet” trok door de Hillegomse bollenstreek en Sporting Martinus leek even aangedaan door deze tegenvaller. SVA kreeg zelfs kans op een tweede treffer maar na een knappe redding van Palmer en een aantal gevaarlijke corners met sterke Assendefter luchtmacht leek de rook opgetrokken en kreeg de ploeg van Crombeen weer meer vat op het spel. Tien minuten voor rust kreeg Sporting Martinus loon naar werken toen eveneens uit het niets Sem van Bruggen zijn scherpe neus voor doelpunten weer eens goed gebruikte. Een hoge bal in de buurt van niemandsland stuiterde tussen twee niet handelende centrale verdedigers, ook doelman Boon weifelde waarna Van Bruggen behendig ertussen sprong en de bal met een leep lobje over Boon heen in het lege doel plaatste: 1-1 Met deze stand werd ook de rust bereikt

  Na rust de genadeslag
  Sporting Martinus kwam ongewijzigd uit de kleedkamer, nam het heft andermaal in handen en kwam dit keer al in de 2e minuut na rust wél op voorsprong. Een snelle aanval over de rechtervleugel gevolgd door een strakke voorzet van Anthony Dean was bij de eerste paal precies op maat voor de andermaal lepe Van Bruggen die kort voor zijn man kwam en knap binnenschoot: 2-1. SVA bracht extra aanvallers en Crombeen verse krachten. Na een goed uur spelen kwam Jay Day in het veld voor Sam Honsdrecht en Luka Misumi voor Anthony Dean waardoor de spelopvatting aan Martiniaanse zijde onveranderd bleef.

  Halverwege de tweede helft volgde de genadeslag en wel door tegenstander SVA zelf. Door de grote Martiniaanse druk in alle duels werd de bal rond de middenlijn door een SVA middenvelder (te) hard en hoog teruggespeeld op de ver uit zijn doel staande Boon die kansloos was op deze eigen inzet en de 3-1 voorsprong niet kon voorkomen. De wedstrijd leek gespeeld, SVA bracht nog meer aanvallende impulsen waarmee het gelijktijdig volop ruimte gaf aan Sporting Martinus om de score verder uit te bouwen en het feestje nóg groter te maken dan het al was. Krijger bediende in de 78e minuut Misumi met een strakke, lage voorzet die door Misumi bij de tweede paal hard en hoog binnengeschoten, daarmee de wedstrijd definitief in het slot gooiend: 4-1

  Publiekswissel aanvoerder Christoph Kleiren
  Een passender scenario kon niet bedacht worden voor Christoph Kleiren. Met zijn bijna 34 jaar, 6 seizoenen vaste waarde en aanvoerder van het Sporting Martiniaanse vlaggenschip waarin hij kampioen werd in de 3e klasse en nu dus promotie behaalde van de 2e naar de 1e klasse, viel een terechte en mooie publiekswissel hem ten deel. Onder luid gejuich en geklap kwam het jongste talent Nathan Dahele voor hem in de plaats. Ook goaltjesdief Martijn Guitink kwam nog binnen de lijnen voor Broos Krijger en als zo vaak had Guitink maar een paar minuten nodig om de afsluitende 5-1 op slinkse wijze binnen te prikken. Vlak voor tijd kreeg de immer paraat staande Jefferson Vegas ook nog speeltijd en verving de licht geblesseerd geraakte Chivu Gathier. Langs de kant verzamelden staf en wisselspelers zich, werden de champagneflessen voorbereid en toen de uitstekende fluitende scheidsrechter Ter Velde het welletjes vond barstte direct een groots feest los.

  Mooi promotiefeest ter afsluiting.
  Na het feestgedruis op het veld met uiteraard veel toeschouwers erbij, champagne, promotieshirts, een grote beker, een mooi woordje van voorzitter Rick van Bruggen en de nodige foto’s was het toch snel douchen geblazen en terug de bus in op weg naar het eigen Stadion Overburg. Onderweg een kleine traditionele stop bij onze vrienden van Roda ’23 waar nog maar weer eens “De Trap” in beslag genomen werd en door naar het eigen pretpaleis waar het vlaggenschip door een vol clubhuis groots en met vuurwerk onthaald werd. Met een half oog op het restant van de wedstrijd Polen - Nederland die diep in de 2e helft óók een happy end kende werd het promotiefeest met de hele vereniging voortgezet. Nadat Crombeen en zijn staf op gebruikelijke wijze in de sloot achter het clubhuis gedeponeerd werden en enkele spelers vrijwillig volgden werd er nog lang en veel doorgefeest.

  Opmaken voor de 1e klasse weekendvoetbal
  Met een klinkende 5-1 zege neemt Sporting Martinus dus afscheid van de 2e klasse en kan het zich gaan opmaken voor een nieuw avontuur, voor het eerste in de clubgeschiedenis in de 1e klasse en daarmee op het hoogste niveau binnen het districtsvoetbal. Op 5 juli a.s. zal de KNVB publiceren met welke tegenstanders na de zomer de degens gekruist zullen worden. En dus welk opponenten we (voornamelijk in uitwedstrijden) op de zaterdag zullen treffen en welke op de voor Sporting Martinus gebruikelijke zondag. We laten het u t.z.t. weten.

  Opstelling Sporting Martinus:
  Dean Palmer, Siem Klok, Michael Mol, Christoph Kleiren (82. Nathan Dahele), Nils Spooren, Chivu Gathier (86. Jefferson Vegas), Sam Honsdrecht (62. Jay Day), Bjorn van Breenen, Anthony Dean (62. Luka Misumi), Sem van Bruggen, Broos Krijger (82. Martijn Guitink)

  Kijkt u voor meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op
  • https://www.facebook.com/groups/395152963878170
  • Verzameling van 170 foto’s van clubwatcher Alex van Elven:
  https://wetransfer.com/downloads/847f4615db75be9301987c5641a5871020240617070805/d553a6?utm_campaign=TRN_TDL_05&utm_source=sendgrid&utm_medium=email&trk=TRN_TDL_05
  • https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/oranje-koorts-geelrood-medicijn-sporting-martinus-schrijft-geschiedenis-in-hillegom/
  • https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/groot-feest-bij-sporting-martinus-na-historische-promotie/
  • https://1amstelveen.nl/8amstelveen/ - het wekelijkse voetbalpraatprogramma “De 8 van Amstelveen”, iedere dinsdag op https://1Amstelveen.nl
  • Uitslagen en programma zijn terug te vinden op
  https://www.hollandsevelden.nl/competities/2023-2024/west-1/zo/nacompetitie/

  Foto's met dank aan Alex van Elven (170 stuks), Henk-Jan Ven, Oscar Spooren
  Video's met dank aan Hein Helle