• ‘Hé Scheids’ spelregelroulette: wat zou jij beslissen?

  7 jun 2024
 • Donderdagavond 6 juni meldden zich zo'n 20 leden aan een creatief ingedeelde roulettetafel voor een fraai in elkaar gestoken video-spelregelspel ‘Hé Scheids’.
  Fons Cornelissen en Jeroen Tillekens, twee ervaren verenigingsscheidsrechters van FC Oegstgeest, hebben dit spel knap ontwikkeld en toeren ermee op uitnodiging van diverse voetbalverenigingen.
  Het doel ervan is om iedereen met een mening over de spelregels (en dat zijn een hoop mensen) te laten inzien dat een juiste beslissing nemen als scheidsrechter niet altijd eenvoudig is. Er speelt vaak meer mee bij een overtreding dan dat het op 1e gezicht lijkt. En er gebeurt flink wat verrassends op de Hollandse velden. Je verzint het zelf niet.
  Zij hebben in samenwerking met de KNVB een flink aantal praktijkvoorbeelden, spelsituaties op video geselecteerd, met de vraag: wat beslis jij als scheids in zo'n situatie -let wel: volgens de KNVB-regels. Deze beelden worden overigens ook gebruikt bij de cursus voor Eredivisie arbiters.

  Het spel
  Er werden 8 teams gevormd, die startten met 20 fiches in hun eigen kleur. Op het beeldscherm werden voetbalfragmenten getoond, gevolgd door de vraag: “Wat is de overtreding, wat is de juiste straf en welke voortzetting kies je als scheidsrechter?”
  Krijgt een scheids in het veld slechtes een fractie van een seconde denktijd, deze teams aan tafel deden er zelfs een hele minuut en enkelen zelfs fors langer over om te overleggen, wat af te wachten op de keuze van een ander en om hun fiches in te zetten op de volgens hen juiste keuze. En die keuzes kwamen zelden overeen....van 'niets aan de hand’ tot ‘rode kaart en directe vrije schop’.
  Scheids Fons kon echter elk antwoord tot in de perfectie uitleggen, de soms oplopende gemoederen vakkundig sussen en alle ja-maars weerleggen, zonder hulp van de VAR.

  Team zwart, Charl en Ritchie, waren uiteindelijk het meest gelukkig aan de goktafel. Zij zelf vonden dat het lag aan hun goede wederzijdse chemie als coach, voetballer en scheids.
  Zij wonnen uit handen van organisator tevens ons nationaal scheidsrechtertalent Stijn Nieboer een echte WINNER Voetbal®

  Algemene reacties: “Nog een hoop geleerd ook”, “Pittige vragen” , "Verhelderend", "Professioneel opgezet"
  Stijn en Jan: complimenten voor de organisatie, absoluut voor herhaling vatbaar.

  PS ‘Hé Scheids’ Spelregelroulette: heeescheids@gmail.com of bel 071-760 00 84.