• Sporting Martinus verslaat Fortuna Wormerveer en plaatst zich voor halve finale nacompetitie

  2 jun 2024
 •  

  Voor de eerste van maximaal drie rondes nacompetitie op weg naar promotie ontving Sporting Martinus in een goed gevuld Stadion Overburg eersteklasser Fortuna Wormerveer. Deze goed voetballende ploeg eindigde op de 11 plek in de 1e klasse en speelde voor lijfsbehoud. In een ware thriller waar alles in zit was na een 0-0 rust- en 1-1 eindstand na 90 minuten een verlenging nodig waarin beide ploegen nogmaals scoorden. Met deze 2-2 eindstand moest een strafschoppenserie de beslissing brengen. Doelman Dean Palmer stopte de derde inzet vakkundig terwijl de thuisploeg alle vijf strafschoppen binnenschoot. Sporting Martinus trok verdiend met 5-3 aan het langste eind en mag zich opmaken voor de halve finale.

  Sterker Sporting Martinus
  Sporting Martinus moest het zonder de op de training geblesseerd geraakte Nathan Dahele stellen waardoor aanvoerder Christoph Kleiren naar het centrum van de verdediging schoof en Nils Spooren op linksachter startte. Verder in vergelijking ket vorige week Chivu Gathier op de plek van Luka Misumi.

  Het was de thuisploeg die direct het heft in handen nam en het spel dicteerde waarbij de eerste kansen al snel ontstonden. Al na vijf minuten een goeie poging van Sam Honsdrecht na een sterke rush van Anthony Dean over de rechtervleugel. Afwisselend op links stuurde Spooren met enkele fraaie passes achter de defensie achtereenvolgens Broos Krijger en Sem van Bruggen de diepte in waar telkens gevaarlijke situaties uit voortkwamen. Na een kwartier spelen kon Van Bruggen slechts door een overtreding afgestopt worden; de vrije trap van Bjorn van Breenen werd tot corner verwerkt.

  De gasten uit Wormerveer konden bij vlagen onder de Martiniaanse druk uit voetballen en toonden zich op die momenten snel en vaardig in de omschakeling. Toch was het andermaal Sporting Martinus met de eerste écht grote kans kreeg na een kleine twintig minuten spelen; de centrale verdediger van Fortuna Wormerveer verslikte zich in de bal waarna Van Bruggen één op één tegenover doelman Justin Jager zijn inzet gekeerd zag. Vlak daarna ook een grote kans voor de gasten. Een slim genomen corner met dito overstapje leidde tot een vrije schietkans van rand strafschopgebied, gelukkig voor alles wat rood en geel was werd deze poging geblokt.

  Hoewel keeper Dean Pamer eenmaal fraai met zijn voet redding moest brengen gaf Sporting Martinus vanuit een goede organisatie verder weinig tot niets weg, zocht het met verzorgd combinatiespel afgewisseld met lange passes achter de defensie de aanval en creëerde in de laatste vijf minuten van het eerste bedrijf nog één grote kans. Een verre uittrap van Palmer belandde op rechts bij Honsdrecht, diens fraai gekrulde voorzet werd door Van Bruggen te hoog op de kruin geraakt en verdween aan de verkeerde kant van de deklat achter het doel. Met een 0-0 ruststand zochten beide teams de kleedkamers op.

  Na rust veel strijd en spanning
  In ongewijzigde samenstelling had de roodgele equipe van Michael Crombeen ook na rust het betere van het spel en moest Fortuna Wormerveer zich grote delen van de wedstrijd beperken tot verdedigende arbeid. Nadat Siem Klok een kopbal net naast zag gaan en na goed doorzetten van diezelfde Klok Krijger een fraaie actie en doelpoging geblokt zag worden, kwam Sporting Martinus na een uur spelen verdiend op voorsprong. Na een dreigende aanval over rechts van Dean belandde zijn teruggetrokken bal achter medespitsen Van Bruggen en Krijger. Krijger pikte op links op, legde terug op Spooren die met een fraaie kapbeweging zijn tegenstander uitspeelde en de bal bij de tweede paal panklaar op het hoofd van Van Bruggen legde. Ditmaal stond zijn vizier op scherp en met een ferme kopstoot liet hij Jager kansloos en prikte hij de 1-0 op het scorebord.

  Nog niet bekomen van het juichen lag echter aan de andere kant de gelijkmaker al in het doel. Direct vanaf de aftrap niet scherp verdedigen stelde Fortuna Wormerveer in staat via de geheel vrijstaande Sam Scholting de 1-1 binnen te schieten. Crombeen besloot de eerste wissel toe te passen en bracht Jefferson Vegas voor Chivu Gathier. Halverwege het tweede bedrijf creëerde Sporting Martinus andermaal een serie kansen waaronder die uit een fraaie aanval over rechts van de sterk spelende Dean die via Honsdrecht en een overstapje op links Van Breenen in staat stelde uit te halen. Zijn net iets te wilde poging ging over.

  Na spectaculaire eindfase beslist Sporting Martinus duel via strafschoppen
  Met Martijn Guitink voor Anthony Dean en Luka Misumi voor Sam Honsdrecht probeerde Sporting Martinus in het laatste kwartier de winnende treffer te forceren wat bijna lukte; in de 85e minuut kopte de mee opgekomen Michael Mol uit een scherp aangesneden corner van Van Breenen op de lat. Gescoord werd er echter niet meer waardoor een verlenging van 2x 15 minuten een winnaar moest opleveren. Bij aanvang van de verlenging maakte de van een blessure teruggekeerde Jay Day zijn opwachting en verving Nils Spooren, halverwege moest ook Michael Mol zich met krampverschijnselen laten vervangen door Ralph Jurka. Een ware apotheose ontrolde zich vervolgens over Stadion Overburg toen de thuisploeg halverwege de tweede helft van de verlenging andermaal op voorsprong kwam. Een vrije trap van Van Breenen werd in twee instanties door wie anders dan Siem Klok binnengekopt. Met de schijn van een handsbal werd de assistent-scheidsrechter geraadpleegd maar de sterk leidende arbiter Koene zag geen aanleiding om de treffer af te keuren.

  En juist waar het stadion ontplofte van euforie was daar andermaal een enorme domper die de feestvreugde deed verstommen. Na erg lang doorspelen en een (te) scherpe tackle van Vegas besloot Koene de bal op de stop te leggen, daarmee Fortuna Wormerveer in de gelegenheid te stellen de gelijkmaker binnen te schieten. Ivan Temme hield zijn hoofd koel en hoewel doelman Palmer er (toen al) dicht bij zat kon hij de 2-2 niet voorkomen. Het eindsignaal volgde direct na deze rauw op het dak vallende gelijkmaker waardoor nu een strafschoppenserie de beslissing moest brengen.

  Sporting Martinus startte, achtereenvolgens Bjorn van Breenen en Luka Misumi schoten feilloos binnen net als de eerste twee Fortunezen. Martijn Guitink schoot de 3-2 binnen waarna Palmer de derde poging van weerszijde knap stopte. Ralph Jurka schoot de 4-2 binnen waarna ook Fortuna nog scoorde en de druk bij Jay Day legde om ook de laatste strafschop te verzilveren. Day hield zijn hoofd koel, stuurde de keeper rechts en de bal naar links en schoot zo zijn ploeg en daarmee heel Sporting Martinus naar de volgende ronde in de nacompetitie.

  Halve finale
  Met deze zwaar bevochten maar verdiende zege op Fortuna Wormerveer dat hierdoor een stapje terug moet doen naar de 2e klasse, kwalificeert Sporting Martinus zich voor de halve finale: aanstaande zondag 9 juni om 14:00, andermaal in een thuiswedstrijd in Stadion Overburg, is het als 9e in de 1e klasse geëindigde De Dijk de volgende tegenstander. De winnaar van dit duel speelt de finale op neutraal terrein tegen de winnaar van de andere halve finale tussen ASV Arsenal en SVA uit Assendelft. U mag en wilt dit niet missen dus wij zien u allen graag aanstaande zondag weer massaal langs de lijn. Tot dan!

  Opstelling Sporting Martinus:
  Dean Palmer, Siem Klok, Michael Mol (105. Ralph Jurka), Christoph Kleiren, Nils Spooren (91. Jay Day), Sam Honsdrecht (80. Luka Misumi), Bjorn van Breenen, Chivu Gathier (65. Jefferson Vegas), Anthony Dean (80. Martijn Guitink), Sem van Bruggen (115. Thijm Peters), Broos Krijger

  Kijkt u voor meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op
  • https://www.facebook.com/groups/395152963878170
  • https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/spelers-sporting-martinus-maken-overuren-maar-blijven-in-de-race-voor-promotie/
  • Fraaie foto’s van sportfotograaf Jos Spitteler: https://photos.app.goo.gl/ybzy2c9oBDfnH5km9
  • https://1amstelveen.nl/8amstelveen/ - het wekelijkse voetbalpraatprogramma “De 8 van Amstelveen”, iedere dinsdag op https://1Amstelveen.nl
  • Uitslagen en programma zijn terug te vinden op https://www.hollandsevelden.nl/competities/2023-2024/west-1/zo/2b/

  Foto’s bij het verslag: Jos Spitteler

  - teamfoto
  - gewonnen
  1-0 Sem van Beruggen
  2-1 Siem Klok
  - nabespreking
  - opkomst

 • Penalties

  1-0 Bjorn van Breenen
  2-1 Luka Misumi
  3-2 Martijn Guitink
  Dean Palmer stopt de 3e
  4-2 Ralph Jurka
  beslissende 5-3 Jay Day