• Precies vier maanden en tien speelronden is Sporting Martinus fier, tevens zijnde trots koploper geweest in 2B. Deze zondag kwam er een hardhandig einde aan deze verrassende periode van het boven verwachting presterende vlaggenschip onder leiding van trainer-coach Tom Verhoek, een 1-0 nederlaag bij DCG deed de ploeg afdalen van de eerste naar de derde plek op de ranglijst.

  Op verplaatsing in koud en guur Amsterdam-Osdorp waar het publiek overduidelijk koos voor een andere klassieker, trad Sporting Martinus aan tegen nummer zeven DCG. Plaats van handeling was een sfeer- en kleurloos Sportpark Ookmeer, de tegenstander tot op het bot gemotiveerd om resultaat te halen tegen de in de laatste wedstrijden kwetsbaar gebleken koploper. Een handjevol publiek deed daar een nog schepje bovenop.

  In de slotfase van het seizoen, zo ook tegen DCG, werd duidelijk dat de smalle selectie van het Martiniaans vlaggenschip kwetsbare vormen aanneemt. Te veel spelers afwezig, geblesseerd of uit vorm bleek andermaal te veel van het goede tegen een ploeg uit de middenmoot. In slechts 5 van 13 wedstrijden in de tweede seizoenshelft werden inmiddels 8 punten verspeeld, evenveel als in alle 13 wedstrijden in de eerste seizoenshelft… werk aan de winkel dus!

  Behoedzaam
  Sporting Martinus begon behoedzaam tegen een uit de startblokken knallend DCG maar nam het heft in handen zodra de eerste storm neerdaalde. Met verzorgd veldspel van achteruit ontstond weliswaar een licht veldoverwicht maar te veel slordig balverlies in de laatste fase richting of in de aanvalslinie voorkwam dat er voor rust serieuze kansen genoteerd konden worden. Een fraaie actie van Martijn Guitink die twee tegenstanders op de achterlijn uitspeelde en een corner forceerde en een lage schuiver van een Jay Day net naast getikt door DCG-goalie Marcel Ons was het povere resultaat van de Martiniaanse aanvalsdrift. Tegenover de onder leiding van de sterk spelende captain Christoph Kleiren kon DCG daar weinig tegenover stellen anders dan een verdwaalde counter of afstandsschot. Tot na een half uur spelen een ingooi hoog langs de rechter flank leidde tot een fraaie voorzet die waarbij spits Anass Benhammouch goed voor zijn tegenstander kwam en fraai binnenkopte: 1-0. Tot overmaat van ramp moest Martinus-spits Ralph Jurka zich met een dikke enkel vlak voor rust al laten vervangen; Broos Krijger kwam voor hem in het veld.

  Paal en lat
  Na rust een feller en beter spelend Sporting Martinus dat nu wel veel kansen creëerde waarbij het nodig fortuin in de afwerking ontbeerde. Niet geteld maar een corner of tien weerspiegelde de drang naar voren en hoeveelheid afgeslagen aanvallen. En waar het begrip “korte corner” maar moeizaam van bank tot aanvalslinie doordrong was het tien minuten na de thee vanuit een van de door Bjorn van Breenen hard en curvy voor het doel geslingerde lange varianten Broos Krijger die op de paal kopte, luttele minuten laten gevolgd door andermaal Van Breenen die een afvallende bal naast schoot. Een fraai gekrulde vrije trap van Anthony Dean spatte uiteen op de zowel letterlijk als figuurlijk acterende dwarsligger en ook een kopbal van diezelfde Dean uit een fraaie voorzet van Tiago dos Santos werd met moeite gekeerd. Kansen te over dus maar de gelijkmaker wilde er niet in. Aan de andere kant verzuimde DCG de genadeklap toe te dienen waar Yannick Rosenboom fraai redde op in inzet vanuit een scrimmage voor zijn doel.

  2e nederlaag
  Halverwege het tweede bedrijf losten verse krachten Sem van Bruggen en Jesse Correia de moegestreden Anthony Dean en Martijn Guitink af, tot meer grote kansen kwam het echter niet. Tot in de dying seconds waar de juist voor Jasper Wessing in de ploeg gekomen Siem Klok zijn fraaie kopbal op katachtige wijze door Ons gestopt zag worden. Daarmee was de tweede nederlaag van het seizoen een feit en kunnen de roodgele matadoren vanaf volgende week in de achtervolging in plaats van maandenlang achtervolgd te zijn. De stand aan kop is en blijft ongemeen spannend; met nog 8 wedstrijden te gaan en slechts 1 en 2 punten achterstand op de nummers 1 en 2 van de ranglijst is alles nog mogelijk.

  Over enkele weken staat een serie mooie krakers op de agenda als in rechtstreekse duels met ZSGOWMS (2e), Roda ’23 (4e) en SCPB’22 (1e) de strijd richting kampioenschap zal ontbranden. Maar vooraleerst gaan we volgende week in eigen Stadion Overburg tegen Soest SO de aansluiting zien te behouden. De uitwedstrijd begin november werd op gelukkige wijze gewonnen maar gezien de voor degradatie kwetsbare 9e plek die Soest momenteel bezet maar met twee overwinningen op zak koploper in de 3e periode, kan de roodgele borst wederom nat gemaakt worden. Wij verwachten u daarom wederom in grote getalen langs de kant komende zondag 26 maart als om 14:00 afgetrapt zal worden.

  Opstelling Sporting Martinus:
  Yannick Rosenboom, Jasper Wessing (80. Siem Klok), Christoph Kleiren, Jay Day, Bryce Day, Tiago dos Santos, Bjorn van Breenen, Luka Misumi, Anthony Dean (65. Sem van Bruggen), Ralph Jurka (41. Broos Krijger), Martijn Guitink (65. Jesse Correia)

  Kijkt u voor meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op
  • https://www.facebook.com/groups/395152963878170
  • https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/dcg-legt-koploper-sporting-martinus-op-de-pijnbank/
  • https://rtva.nl/programmas/8amstelveen/
  (het wekelijkse voetbalpraatprogramma “De 8 van Amstelveen”, iedere dinsdag op RTVA)

  Credit stand / overzicht: Hollandsevelden.nl