• Beter Sporting Martinus gooit eigen glazen in tegen Abcoude

  26 feb 2024
 • Na drie remises en één overwinning (wél de belangrijkste van het jaar) in de laatste vier wedstrijden vlak voor en direct na de winterstop was het voor het Martiniaans vlaggenschip deze zondag zaak om in Abcoude de volle drie punten mee naar huis te nemen. Niets bleek minder waar; Sporting Martinus was de bovenliggende partij, leverde veel energie en produceerde dito fraaie aanvallen maar wist in de eindfase van het aanvalsspel onvoldoende af te dwingen. Abcoude verdedigde met verve en had aan een paar counters voor rust genoeg om de overwinning uit het vuur te slepen. Met 2-1 bleven de punten in het pittoreske dorp langs de Angstel.

  Onnodige 2-0 achterstand halverwege
  Met name in de eerste twintig minuten was het bezoekende Sporting Martinus heer en meester en drong het Abcoude ver terug op eigen helft. Fraaie aanvallen leidden tot de eerste kansen en ook uit dode spelmomenten in de vorm van corners en vrije trappen liet Martinus aan duidelijkheid niets te wensen over waar het ging om aanspraak maken op de overwinning. Al direct bij de “Abecenwalder” aftrap deed Broos Krijger, koud van de gladde latten af, goed doorjagen, de bal veroveren en de eerste kans noteren; zijn schot werd geblokt. Na een stief kwartier de volgende kans. Een vrije trap van Sam Honsdrecht vanaf de rechterflank werd uitverdedigd waarna Sem van Bruggen, eveneens juist op tijd terug uit de Oostenrijkse sneeuw, de bal opnieuw deed inbrengen precies op de blonde kuif van Michael Mol. De strekkende keeper Niels Neering keerde zijn inzet vakkundig. Vijf minuten later wederom een snel uitgevoerde aanval via Krijger en Van Bruggen tot bij Anthony Dean die net te gehaast inschoot en zijn poging voorlangs het Abcouder doel zag gaan.

  Tegen het half uur, andermaal vanuit een vrije trap. kopte, of beter gezegd schouderde Siem Klok de bal richting deklat maar ook zijn inzet kwam kracht te kort en bleek een eenvoudige prooi voor Neering. Pas daarna was het Abcoude dat voor het eerst serieus de middenlijn overstak en de eerste de beste poging verzilverde. Een verre ingooi aan de linkerkant werd slim doorgekopt en bij de tweede paal door Jerrel Joval, eveneens met het hoofd, achter de kansloos gelaten doelman Sharique Hovenkamp afgerond: 1-0. Het roodgele keurkorps van trainer-coach Michael Crombeen behield de rust, stroopte de mouwen op en ging op zoek naar de gelijkmaker. In de drang naar voren ging het echter mis en leidde zuur balverlies een tweede counter én doelpunt van de gastheren in: een lange pass over de Martiniaanse defensie bereikte Giandro Kapel die beheerst afrondde en de 2-0 ruststand deed aantekenen.

  Wissels halverwege
  Crombeen was overduidelijk niet tevreden en bracht direct aan de aftrap van het tweede bedrijf twee verse krachten; Chivu Gathier verving Bjorn van Breenen op het middenveld en Nils Spooren kwam links achterin in de ploeg voor Nathan Dahele. De mouwen ging nog wat verder omhoog, Abcoude werd wederom klemgezet op eigen helft maar tot doelrijpe kansen kwam het moeizaam. Na een uur spelen volgden nog twee wissels: Jefferson Vegas deed Siem Klok vervangen en Anthony Dean gaf het stokje over aan Ton Schoonderwoert. Spooren schoof door naar het middenveld waarmee Crombeen nóg meer druk naar voren wilde geven. Twintig minuten voor tijd volgde dan toch de late maar verdiende aansluitingstreffer. Michael Mol stak door de as het veld over, overleefde een zelf ingezette tackle waar zijn tegenstander kermend achterbleef maar scheidsrechter Van Genderen geen overtreding in zag. Via Schoonderwoert werd de bal breed gelegd in de doelmond waar de inglijdende Mol nog geblokt werd maar de bal voor de voeten van Honsdrecht belandde die simpel kon binnentikken: 1-2.

  Tweede nederlaag en stand aan kop
  Sporting Martinus had recht op meer en zette alles op alles om alsnog een resultaat te boeken. In minuut tachtig bereikte een fraai gekrulde boogbal van Spooren Honsdrecht op de achterlijn die op zijn beurt de geheel vrijstaande Schoonderwoert in de doelmond bereikte. Schier onmisbaar gleed de bal helaas aan het doel én het scorebord voorbij. Nóg een aanvallende wissel voor de laatste acht minuten bracht “Ibi” Ibrahim Uwamahoro binnen de lijnen voor de aangeslagen captain Christoph Kleiren. Helaas trokken de manschappen te snel met te veel van de vleugels naar het middenrif, werd met een paar lange halen richting doelmond nog een laatste poging ondernomen maar bleef de stand zoals hij was.

  De tweede nederlaag van het seizoen was en is een feit, zo ook een reeks waarin van de laatste vijf wedstrijden er slechts één gewonnen werd. De Meer speelde gelijk bij SO Soest en loopt gelukkig maar één puntje uit, ZSGOWMS versloeg “Oom Tom’s” DSOV in Vijfhuizen en is de grote winnaar van en nieuwe koploper na dit weekend.

  Belangrijke wedstrijden voor de boeg
  De komende wedstrijden zullen uitwijzen of het Martiniaans legioen mag blijven hopen op een mooi einde van het seizoen. A.s. zondag 3 maart ontvangen we in ons eigen Stadion Overburg a.k.a. De Amstelveen Arena laagvlieger Bloemendaal dat Roda ’23 versloeg dat daarmee de tweede periodetitel dreigt te verspelen. Een week later gaan we bezoek bij het immer lastige DCG waarna op 17 maart de topper volgt tegen koploper ZSGOWMS, wederom in eigen huis. Onze mannen rekenen ook de komende weken dus weer op uw onvoorwaardelijke én enthousiaste steun!

  Opstelling Sporting Martinus:
  Sharique Hovenkamp, Siem Klok (60. Jefferson Vegas), Michael Mol, Christoph Kleiren (83. Ibrahim Uwamahoro), Nathan Dahele (46. Nils Spooren), Jay Day, Bjorn van Breenen (46. Chivu Gathier), Sam Honsdrecht, Anthony Dean (60. Tom Schoonderwoert), Broos Krijger, Sem van Bruggen

  Kijkt u voor meer sfeerbeelden, reportages en verslagen vooral ook op


  V
  ideo en foto's: Alex van Elven